Erişilebilirlik

10 Kasım 2003 - 2003-11-11


10 Kasım günü Amerikan basınında Suudi Arabistan’daki bombalı saldırılarla ilgili haber ve yorumlar dikkat çekiyor. Haberlerde, Suudi yetkililerin saldırılardan dolayı El Kaide örgütünü suçladığı öne çıkarken, yapılan yorumlarda da Suudi yönetimini zor günlerin beklediği vurgulanıyor. Financial Times gazetesinde Roula Halef imzasıyla yayımlanan yazıda, El Kaide’nin yabancıların yanı sıra, Suud yönetimini de hedef almaya başladığı yönündeki işaretlerin arttığı belirtiliyor:

"Cumartesi günü Riyad’da yabancıların kaldığı bir siteyi yerle bir eden bombalar, altı ay önce ülke çapında terörist zanlılarına karşı operasyon başlatan Suudi yönetimi için yeni bir tehdit oluşturuyor. Sıkı koruma altındaki yabancı büyükelçiliklere ve kraliyet saraylarına yakın bir bölgede bulunan sitenin sakinleri çoğunlukla Araplardan oluşuyordu. Ancak batılı bir diplomatın sözleriyle saldırganlar, “tam da kralın uyuduğu yerin yakınlarında bu saldırıyı yapabileceklerini göstermek istediler”. Suudi yetkililer, El-Kaide’nin ana hedefinin hala yabancılar olduğunu düşünüyor. Ancak analistler, terör şebekesinin doğrudan rejimi hedeflediği yönünde işaretler bulunduğunu belirtiyor. Suudi gözlemciler, rejimin teröristleri yakalamaya dönük çabasında sıradan vatandaşlardan ciddi bir destek alamadığını kaydediyor. Fakat, hafta sonu gerçekleşen saldırıda Arap ve Müslümanların ölmüş olmasının El-Kaide’ye yönelik dersek ve sempatiyi azaltarak rejimin elini güçlendirebileceği yorumu yapılıyor."

11 Eylül saldırıları ile ardından yaşanan Afganistan ve Irak savaşları, medeniyetler çatışması tezini yeniden gündeme taşırken, Christian Science Monitor gazetesi de, İtalya’da Müslüman mültecilerin sayısındaki artışa tepki olarak Katolik kültürün ön plana çıkarıldığını yazıyor. Gazete, bu bağlamda okullardaki türban ve haç tartışmalarına da değiniyor:

"Göçmenler İtalyan toplumundan farklı bir yaşam biçimi sürerken, çoğu Müslüman olan mülteci sayısındaki artış, Katolik İtalya’nın kültürel hayatını da etkiliyor. Türban ve nüfus cüzdanlarıyla ilgili tartışmaların yaşandığı Fransa ve Almanya’dakinin benzeri bir şekilde, okullara haç asılması tartışmasıyla, bu iki farklı dünya arasındaki gerginlik daha da arttı. İtalya, resmi olarak laik olsa da nüfusun yüzde 80’i Katolik. Sayıları 700 bin ila bir milyon arasında tahmin edilen Müslümanlar ise 57 milyon nüfuslu ülkede ikinci büyük dini grubu oluşturuyor. Ancak bunların sadece 300 bini İtalyan vatandaşı. Ve diğer dini grupların aksine, İslamiyet hala resmi olarak tanınmış değil. Bu yönde resmi bir diyalog kurulması yönünde bazı adımlar atılmış durumda. Ancak bu girişimin sonuçlanabilmesi için Müslümanların kendi iç bölünmüşlüklerini aşması gerekiyor ayrıca, İtalyan hükümetinin sağ kanadı da her türlü diyalogu engellemeye kararlı görünüyor."

Rusya’da ülkenin en zengin adamı Mikhail Khodorkovsky’nin tutuklanmasıyla ilgili gelişmeler de Amerikan basınında geniş yer tutuyor. Yapılan yorumlarda, Rusya devlet başkanı Putin’e yönelik eleştiri ve suçlamalar dikkat çekiyor. Washington Post gazetesinde, Jackson Diehl imzalı makalede, Putin’in yeniden Rus imparatorluğunu diriltmeye çalıştığı öne sürülüyor:

"Amerikalı ve Avrupalı liderler, Irak ve Ortadoğu ile ilgilenirken, Putin, son iki ayda bir dizi emperyalist girişimi hiçbir muhalefetle karşılamadan hayata geçirdi. Bu girişimlerin ilki 19 Eylül’de Rus liderin Yalta’da Ukrayna, Belarus ve Kazakistan devlet başkanlarını tek bir ekonomik bölge oluşturmayı amaçlayan bir anlaşmayı imzalamaya zorlamasıydı. Artık, Rusya ile şimdi NATO ve Avrupa Birliği’ne katılan Orta Avrupa ülkeleri arasında kalan zayıf ve yalnız kalmış ülkeler yoğun bir baskı altında. Para birimi olarak Rus Rublesini kabul etmesi için Beyaz Rusya’ya 1 Ocak 2005’e kadar süre tanındı. Uluslar arası anlaşmalara aykırı olarak Rus askerlerinin üslerinde kaldığı Gürcistan’ın iki bölgesindeki fiili işgal sürüyor. Rus birliklerinin Moldova’daki varlığı da devam ediyor. Bush yönetimi ise, Ukrayna, Gürcistan ve Ermenistan’ın NATO gibi batılı kurumlara üye olma talebine en iyimser ifadeyle kayıtsız kalıyor."

XS
SM
MD
LG