Erişilebilirlik

Kureya, Hükümetini Kurdu - 2003-11-09


Filistin Başbakanı Ahmet Kureya, yeni hükümetini kurduğunu ve onaylanması için parlamentoya sunacağını söyledi. Kureya bu açıklamayı Ramallah’ta Filistin Yönetimi lideri Yaser Arafat’la yeni kabinede kimlerin yer alacağı konusunu görüştükten sonra yaptı.

Filistin Başbakanı Ahmet Kureya, güvenlik güçlerinin kontrolünü Filistin Yönetimi Lideri Yaser Arafat’a bırakarak yeni kabinenin oluşturulması konusunda Arafat’ın desteğini aldı. Ahmet Kureya, Filistin güvenlik komutanı Nasır Yusuf’un içişleri bakanı olmasını istiyordu. Bu durumda Yusuf’un bazı polis güçleri üzerinde de kontrolü olacaktı. Fakat Yusuf, Yaser Arafat’ı teskin etmek amacıyla kabine dışı bırakıldı ve yerine Arafat’ın en güçlü taraftarlarından biri olan Hakim Bilavi geçti. Hakim Bilavi, bazı güvenlik güçlerinden sorumlu olacak. Diğer güvenlik güçleri de Arafat başkanlığındaki bir ulusal güvenlik konseyi tarafından yönetilecek.

Ahmet Kureya, Çarşamba günü Filistin Yasama Konseyi’nin yeni kabine için güven oylaması yapacağını açıkladı. Kabineden onay aldıktan sonra Kureya, “yol haritası” olarak bilinen Ortadoğu barış planı hakkında tekrar görüşmelere başlayacaklarını belirtti. Yol haritası, 2005 yılına kadar bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngörüyor. İsrail Başbakanı Ariel Şaron ise Filistin Yönetimi’nin silahsızlanması ve terör örgütlerinin dağıtılması durumunda yol haritasına destek vereceklerini söyledi. Şaron ayrıca Kureya’yla görüşme yanlısı olduğunu fakat Filistin liderliğinden çekilmesini istedikleri Arafat’la görüşmeyeceğini kaydetti.

Arafat’ı bölgedeki şiddet eylemlerini planlamakla suçlayan İsrailli yetkililerse Kureya’nın güvenlik güçlerinin kontrolünü Arafat’a teslim etmesinden üzüntü duyduklarını bildirdi.

XS
SM
MD
LG