Erişilebilirlik

Amerika Irak Yönetiminden Memnun Değil - 2003-11-09


Amerikan yönetiminin, Irak Geçici Yönetim Konseyi’nin çalışmalarından memnun olmadığı bildirildi. Washington Post gazetesinin bugünkü haberine göre, Amerikalı yetkililer, kendi seçtikleri konseyin üyelerinin, Irak’ın siyasi geleceğini değil kendi siyasi ve ekonomik çıkarlarını düşündüklerine inanıyor.

Habere göre, adı açıklanmayan ancak etkin bir konumda olduğu belirtilen Amerikalı bir yetkili ise, konseyin hiçbir üyesinden memnun olmadıklarını, bu grubun, yönetim veya yasama organı gibi davranmadığını, üyeleri arasında iyi iletişim olmadığını, konseyin, gereken kararları alamadığını söylüyor.

Şimdiki yönetim konseyi üyelerini Irak dışında sürgünde oldukları sırada siyasi ve mali olarak destekleyen Amerikan yönetimi ayrıca, üyelerin Irak halkıyla iletişim kuramadığını ve hala yeterince meşruiyet sağlayamadığını düşünüyor. Konsey üyeleriyse bu iddialara karşı çıkıyor ve ancak egemenlik hakkı dahil geçici bir hükümetin elinde olan güce sahip olabilirlerse daha iyi görev yapabileceklerini belirtiyor. Konsey üyeleri ayrıca Amerika’nın aceleci davrandığını düşünüyor.

Amerikan yönetimi bu durumda daha önce reddettiği Fransa’nın teklifini de değerlendirmeye aldı. Fransız teklifi, Irak’ta da Afganistan’daki yönetim modelinin izlenerek, önce egemenlik hakkı olan geçici bir yönetim kurulmasını, anayasa ve seçimler üzerinde daha sonra karar verilmesini öngörüyor.

Afganistan’da Taliban rejimi devrildikten sonra Hamid Karzai başkanlığında geçici bir yönetim kurulmuş, anayasa ise daha geçtiğimiz haftalarda hazırlanmıştı.

Washington Post gazetesi, haberinde Amerikalı yetkililerin konseyi feshetmeyi düşünmediklerini ve belirlendiği gibi 15 Aralık’a kadar anayasa yapılması için plan hazırlanması üzerinde çalışacaklarını vurguluyor.

Bu arada, Irak’taki siyasi süreci izleyen, Amerikan yönetiminin yeni Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi Büyükelçi Robert Blackwill, Irak’ta politikacılarla görüşecek. Blackwill çeşitli seçenekleri Geçici Koalisyon Yönetimi’nin Amerikalı Başkanı Büyükelçi Paul Bremer’le de görüşecek.

XS
SM
MD
LG