Erişilebilirlik

'Karşılıklı Anlaşmayla Vazgeçildi' - 2003-11-07


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le yaptığı telefon konuşmasında Irak'a Türk askerleri gönderilmesi fikrini terketme kararı alındığı, Washington'da da resmen açıklandı.

Türkiye'nin, Irak'a 10 bin asker gönderme konusunda aldığı karar Amerika'da, Irak'ta güvenliği sağlamak için yürütülen çabaya Müslüman nüfuslu bir ülkeden önemli bir katkı olarak görülmüş ve memnunlukla karşılanmıştı. Bu çaptaki bir Türk birliği Irak'ta şu anda Amerika'dan sonra ikinci büyük yabancı güç olan İngiltere'ninkine eşit büyüklükte olacaktı.

Amerika'nın, Türk kuvvetlerinin, Kürtlerin yaşadığı kuzeyde değil orta ve güney bölgelerde konuşlandırılacağı yolundaki açıklamalarına rağmen Irak'ta özellikle Kürtler, tarihi düşman olarak gördükleri Türkiye'nin Irak'a büyük bir askeri güç sokması ihtimalinden derin kaygıya kapıldı.

Irak Geçici Yönetim Konseyi'nin dönem başkanı Celal Talabani'nin bu hafta başında yaptığı ve Türk kuvvetini istemedikleri yolundaki açıklamayla konu kapanmış oldu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Powell'la Gül arasındaki telefon görüşmesinde Powell'ın, Amerika'nın kuvvet isteğine verdiği olumlu karşılık nedeniyle Türk hükümetine teşekkür ettiğini söyledi. Powell ve Gül'ün, asker sevki gerçekleşmeyecek de olsa Irak'ın yeniden imarı konusunda Türk-Amerikan işbirliğini sürdürme konusunda anlaştığını belirten Amerikalı sözcü şöyle konuştu:

"Konunun, bütün tarafları tatmin edecek şekilde halledilmiş olmasını isterdik. Ancak şunu unutmamak gerekir ki amaç Irak'ta istikrarı sağlamaktır. İlgili bütün tarafların, bizim, Türkiye'nin ve Iraklıların, Türk askerlerinin şu anda Irak'ta görevlendirilmesinin bu amaca düşündüğümüz gibi hizmet etmeyeceğini farkettiğimiz anlaşılıyor."

ABD Dışişleri Sözcüsü, Türk askerinin Irak'a girmeyişinin Amerikan kuvvetlerinin işini daha da zorlaştıracağını sanmadığını ve Amerika'nın şu anda koalisyona asker katkısında bulunması muhtemel 30'dan fazla ülkeyle temasları sürdürdüğünü söyledi.

Dışişleri Bakanlığının yüksek düzeydeki bir yetkilisi, Güney Kore'nin kuvvet vaadinde bulunduğunu, ayrıca Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerle temasların devam ettiğini bildirdi.

Türk askerlerine Kürtlerin itirazı konusunda ise aynı yetkili, "Irak nüfusu içinde önemli bir bölüm bundan rahatsız olacak ve ülke içinde yeni sürtüşmeler doğacaksa o zaman Türk askerlerinin gitmesi iyi birşey olmaz" diye konuştu.

XS
SM
MD
LG