Erişilebilirlik

Bush'dan Ortadoğu'ya Demokrasi Çağrısı - 2003-11-06


Başkan Bush, tüm Orta Doğu için demokratik reform çağrısı yaparken, Suriye ve İran’dan vatandaşlarına ülke yönetiminde daha çok söz hakkı tanımaya çağırdı. Bush bölgede demokrasi yolunda şimdiden meydana gelen gelişmelerin, daha büyük değişimin habercisi olduklarını söyledi.

Bush, Fas’ta yeni parlamento kurulmasını, Bahreyn’de seçimlere gidilmesini, Katar’da yeni bir anayasa hazırlanmasını, Yemen’de çok partili düzeni ve Ürdün’deki tarihi seçimleri örnek gösterdi. Ancak bush Suriye ve İran’da baskıcı rejimlerin hala devam ettiğini vurguladı.

Başkan, Tahran’ın halkının demokratik taleplerini kabul etmemesi halinde meşrulukla ilgili son iddiasını da yitireceğini belirtti. Amerika’nın müttefikleri Mısır ve Suudi Arabistan’ı da yönetime halkın katılımını arttırmaya çağıran Bush, ülke yöneticilerinin bunu yaparak gerçek bir liderlik sergileyeceklerini söyledi.

Orta doğu liderlerini, başkalarını suçlamak yerine ülkelerindeki gerçek sorunlara eğilmeleri gerektiğini belirten Bush şöyle dedi:

"Orta doğu’nun iyi ve yetenekli insanlarının hepsi , sorumlu liderler tarafından yönetilmeye layıktır. Bölgedeki birçok insan, çok uzun zamandır kendi topraklarında mağdur ve söz hakkından yoksun bir teba konumundadır.Oysa bu insanlar aktif vatandaş olmaya layıktır."

İslamiyetin demokratik yönetimle uyuştuğunu belirten Başkan Bush, bu nedenle Orta Doğu’da çağdaşlamanın, batılılaşma anlamına gelmediğini savundu.

XS
SM
MD
LG