Erişilebilirlik

6 Kasım 2003 - 2003-11-06


6 Kasım tarihli Amerikan gazetelerinde yine Irak’la ilgili haberler dikkat çekiyor. Gazeteler Amerika’nın, yedekler de dahil binlerce askeri daha Irak’a göndermeye hazırlandığını yazarken, Washington Post, Irak Geçici Hükümet Konseyi’nin Türk askerini reddederek Amerika’yı zora soktuğunu belirtmiş:

"Geçici Hükümet Konseyi’nin bu ayki başkanlığını üstlenen Celal Talabani “Türk askeri gönderilmesi konusu kapanmıştır” diye konuştu. Amerika'nın atadığı Konsey’in üyeleri Irak’a Türk askeri gönderilmesine karşı olduklarını daha önce defalarca açıklamıştı. Ancak Talabani ve Kürtler, tarihsel düşmanları olan Türklerin gelişine özellikle karşı çıkıyor. 35 bin peşmergesi bulunan Talabani, bu güçlerin devreye sokulabileceğini belirterek, Iraklı sivillerin yabancı güçler yerine Iraklı güçleri tercih edeceğini söyledi."

Talabani, Irak’ta güvenliğin Iraklılara devredilmesini isterken Christian Science Monitor gazetesi böyle bir adımın tehlikelerine dikkat çekiyor. Peter Grier ve Faye Bowers imzalı yorumda, bu konuda acele edilmesinin daha sonra çeşitli sakıncalar doğurabileceği belirtiliyor:

"Iraklı isyancıların takibinde, Iraklılar Amerikalılardan daha iyi olabilir. En azından Amerikalıların kayıpları azalır. Ancak, özellikle acele edilmesi durumunda bunun getireceği riskler de var. Yerel polis gücünü devreye sokma noktasında yapılan bütün olumlu açıklamalara rağmen, bunların eğitimi eğer doğru yapılırsa zaman alıcı bir iş ve sonuçta elit birlikler de ortaya çıkmıyor. Ayrıca eski Baas yanlılarının bu güçlere sızmasını önlemek de kolay olmayabilir. Eski askerleri ve istihbarat görevlilerini istihdam etme çabası da, Saddam Hüseyin yönetiminin bazı aşağılık üyelerini yeniden güçlendirmek anlamına gelebilir."

Financial Times gazetesi ise, Avrupa Birliği Komisyonu’nun açıkladığı ilerleme raporunu değerlendiriyor. Türkiye’nin itirazlarına rağmen Kıbrıs şartının raporda yer aldığını belirten gazete, özellikle Polonya’ya sert eleştiriler getirildiğini vurguluyor:

"Polonya’ya yönelik sert ifadeler, Komisyonun, Birliğe yeni katılacak olan on ülkenin en büyüğü olan bu ülkenin üyelik öncesinde son bir çaba harcamasına verdiği önemi ve duyduğu kaygıyı yansıtıyor. Raporda, Polonya için “reformlar son bir yıldır neredeyse durma noktasına geldi” ifadesi kullanılıyor. Polonya’nın kamu harcamalarını kısmakta direnç gösterdiği, mali politikasını gevşettiği ve bütçe açığını azaltmak için ciddi bir çaba harcamadığı belirtiliyor. Ağır sanayi ve tarımda vaad edilen yeniden yapılanmada makul adımlar atıldığı ancak, özelleştirme çabalarının durduğu vurgulanıyor."

XS
SM
MD
LG