Erişilebilirlik

ABD: 'PKK/KADEK Terörist Bir Örgüttür' - 2003-11-05


Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Adam Ereli, PKK – KADEK örgütünün bir terörist örgüt olduğunu ve mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini tekrarladı.

Sözcü Amerika’nın bu konuda Türk hükümetiyle temas halinde olduğunu da söyledi. Sözcü bu açıklamayı, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu’nun, Amerika’nın Irak’ta Kürtleri kayırdığı yolundaki sözleriyle ilgili bir soru üzerine yaptı. Ereli Loğoğlu’nun sözleri hakkında yorumda bulunmaktan kaçındı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Adam Ereli, Amerika’nın Irak’ta, ülkenin yeniden imarına ve demokratik bir yönetim kurulmasına yardım etmek istediğini söylemekle yetindi.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, dün Savunma Muhabirleri Derneği’ndeki konuşmasında, edindikleri istihbarata göre Irak’ta bazı çevrelerin Türk askerlerini memnuniyetle karşılayacağını söyledi.

Irak’taki Amerikalı yönetici Paul Bremer’in, Irak’a Türk askeri gönderme konusunun Ankara ile Geçici Yönetim Konseyi arasında tartışılması gerektiği yönündeki görüşlerine katılmadığını söyleyen Loğoğlu, “Yönetim Konseyi’nden davet bekliyoruz. Konseyin temsilcileriyle temasımız var ancak Irak’a Türk askerlerinin gönderilmesi konusunda karar verecek olan merci, Irak’ta sorumluluğu üzerine alan Amerika’dır” dedi.

Loğoğlu, Irak halkından açık bir davet gelmedikçe asker göndermekte ısrarlı olmayacaklarını da söyledi.

Ancak Büyükelçi Loğoğlu, Türkiye’ye asker göndermeme çağrısı yapan eski Büyükelçi Richard Holbrooke’un görüşlerine katılmadığını da kaydetti. Demokrat Parti’nin önemli isimlerinden ve eski Başkan Clinton’un Dışişleri Bakan yardımcısı ve BM büyükelçisi Holbrooke, önceki gün Washington’da yaptığı konuşmada Türkiye’den, asker gönderme kararını askıya almasını istemişti.

Büyükelçi Loğoğlu, Irak’ta Türk askeri kaybının olabileceğini ancak önemli işlerde risk alınması gerektiğini belirtti. Kürtlerin bölgedeki durumuna değinen Loğoğlu, vergi toplama yöntemini eleştirdi ve gümrük vergilerinin sadece Kürtler arasında değil bütün Irak’ta paylaşılması gerektiğini söyledi.

Loğoğlu, Habur sınır kapısının Irak tarafını kontrol eden Mesud Barzani grubunun, geçişlerden kendi adına gümrük vergisi toplamasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Türkiye’nin Habur’un batısındaki Ovaköy’de yeni bir sınır kapısı açma niyetini de açıklayan büyükelçi, bu bölgenin Barzani grubu tarafından kontrol edilmediğini söyledi.

Türk kamuoyunun kuzey Irak’ta PKK/KADEK’e karşı eyleme geçilmesini istediğini de kaydeden büyükelçi Faruk Loğoğlu, bu konuda Amerika’yla çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG