Erişilebilirlik

ABD Sırbistan-Karadağ'la Ticaretini Normalleştiriyor - 2003-11-04


Amerika, Sırbistan-Karadağ Federasyonu ile ilişkilerini normalleştirme yönünde yeni bir adım attı. Amerika’nın, eski Yugoslavya ile ilişkilerinde, hapisteki eski Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç yönetimi sırasında yıllar süren gerginlik yaşanmıştı. Dışişleri Bakanı Colin Powell, Sırbistan ve Karadağ’ın, Balkanlardaki savaş nedeniyle 10 yıl süren cezalandırma döneminden sonra, ikili ticaret ilişkisinin normalleştirilmesi için Kongre’nin öngördüğü koşulları yerine getirmiş olduğunu açıkladı.

Amerika, eski Yugoslavya ile normal ticaret ilişkisini, Miloseviç rejiminin, Bosna’da giriştiği etnik temizlik hareketi ve diğer insan hakları ihlalleri nedeniyle 1992 yılında sona erdirmişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Adam Ereli, Slobodan Miloseviç rejiminin üç yıl önce devrilmesinden bugüne kadar geçen süre içinde durumun tamamen değiştiğini söyledi. Ereli şöyle konuştu:

"Sırbistan ve Karadağ, komşuları ve uluslararası toplulukla işbirliği ve ortaklık politikası benimsemiş, ayrıca, 10 yıldır süren ekonomik yaptırımlardan sonra ekonomik reform için gerekli, zor önlemleri almaya başlamış bulunuyor. Bizim bu ülkeyle normal ticaret statüsünü yenilememiz, reformları desteklediğimizi ve ekonomik büyümeyi teşvik etmek arzusunda olduğumuzu göstermektedir.”

Amerikan hükümetinin bu kararı, Sırbistan ve Karadağ’a, Amerika’yla ticarette, diğer ülkelerle aynı gümrük kolaylıklarından yararlanma olanağı sağlayacak.

XS
SM
MD
LG