Erişilebilirlik

Irak'ta Bir Günde 16 Asker Kaybı - 2003-11-02


Bu sabah yerel saatle 9’da, Bağdat'a asker taşıyan bir nakliye helikopteri Felluce'nin güneyinde yerden atılan roketle düşürüldü.

Bağdat'a giden iki nakliye helikopterinden biri Felluce'nin güneyinde yerden atılan roketle düşürüldü. Helikopterde bulunan 35 kişiden 16'sı ölürken, 20'si yaralandı.

Bu olay Irak'ta savaşın sona ermesinden bu yana geçen altı ay içinde Amerikan ordusunun bir defada verdiği en ağır kayıp oldu.

Görgü tanıkları iki helikoptere yerden en az iki roket atıldığını söyledi. Niteliği henüz açıklanmayan roketler, helikopterler Felluce'nin güneyinde, tarım alanları üzerinden geçtiği sırada atıldı.

"Chinook" tipi helikopterlerden birinin isabet alarak düşmesi üzerine ikinci helikopter olay yerine indi ve içindeki askerler yaralıları kurtarmak ve saldırganları ele geçirmek için çalışmaya başladı.

Askeri yetkililer, nakliye helikopterlerinin, 82'inci Hava İndirme Tümeni'ne bağlı ve izne çıkmaya hazırlanan askerleri Bağdat Uluslararası Havaalanına taşımakta olduğunu söyledi.

Bağdat'ta ise yol kenarına yerleştirilmiş bir bombanın bir askeri konvoy geçerken patlaması, bir askerin ölümüne yolaçtı.

Bu arada Felluce'de de bir Amerikan askeri konvoyu pazar yeri yakınından geçerken yol kenarına yerleştirilmiş bir bomba patladı. Askeri araçlardan birinin yanmaya başladığı ve çevresinde toplanan bir grup Iraklının sevinç gösterisi yaptığı görüldü. Bu saldırıda Amerikan askerlerinin kayıp verdiği yolunda bir açıklama yapılmadı.

Bağdat'ın 50 kilometre batısındaki Felluce'de Amerikan askerleriyle koalisyon güçlerine direnen Iraklılar arasında sık sık çatışma çıkıyor ve koalisyon güçlerine saldırılar düzenleniyor. Amerikalı yetkililer, bu hafta sonunda direniş gruplarının yeni bir dizi saldırıya girişebileceğini belirterek Bağdat'taki Amerikan vatandaşlarını uyarmıştı. Bu nedenle Bağdat'ta birçok işyeri kapatıldı, aileler çocuklarını okula göndermedi. Başkentin her yerinde güvenlik kontrol noktaları kuruldu.

Irak’taki koalisyon güçleri, devrik Saddam Hüseyin rejimine ait taşınabilir pek çok füzenin yerini tespit edemedi. Bu yüzden devam eden güvenlik endişesi nedeniyle, Bağdat Uluslararası Havaalanı da ticari ulaşıma kapalı tutuluyor.

Irak’ta henüz bulunamayan 350 bin ton silah ve cephane olduğu sanılıyor. Amerikalı askeri yetkililer, füzeleri iade edenlere 500 Dolar ödül vaad ediyor, ancak karaborsada bu silahları satmak 5 bin Dolar getiriyor.

XS
SM
MD
LG