Erişilebilirlik

Bush Beyaz Saray'da İftar Yemeği Verdi - 2003-10-29


Başkan Bush, dün akşam, Beyaz Saray’da, Amerika’daki Müslüman toplumunun liderlerine ve diplomatlara iftar yemeği verdi.

Başkan, yemekten önce yaptığı konuşmada, Amerika’daki Müslümanların ülkeyi daha hoşgörülü bir hale getirdiğini söyledi.

Hiçbir dinde terörizme yer olmadığını söyleyen George W. Bush, Amerika’nın İslamiyet’e değil terörizme karşı savaş açtığını kaydetti.

Başkan, Pazar günü yayınladığı Ramazan mesajında da İslamiyet’in barışçı bir din olduğunu, Müslümanların Amerika’ya ve dünyaya önemli katkıları bulunduğunu söylemişti.

Beyaz Saray’da dün akşamki iftar yemeğine, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu da katıldı.

Başkan Bush, Beyaz Saray’daki iftar yemeğinde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Amerika ve tüm dünyadaki Müslümanlar için bu kutsal ay oruç tutma ve dua etme zamanıdır. Bu ay aynı zamanda tüm dinlere mensup insanların, aile sevgisi, tanrıya bağlılık ve din özgürlüğüne saygı gibi paylaştıkları ortak değerleri gösterebilmesi açısından da bir fırsattır."

Beyaz Saray’ın iftar yemeğine katılan davetliler yuvarlak yemek masalarının etrafında bir araya geldi, yemek yerken sohbet etme imkanı da buldu. Bu davetliler arasında Müslüman ülkelerin büyükelçileri, Amerika’daki Müslüman liderler ve Bush Yönetimi yetkilileri bulunuyordu.

Başkan, 80 kişiden oluşan davetlilere yaptığı açış konuşmasında, din özgürlüğünün önemini vurguladı. Başkan Bush, Afganistan ve Irak’a barış ve hoşgörü getirilmesi çabalarına da değindi. Ve Başkan, bir kez daha, terörizmle savaşın İslam’a karşı olmadığını yineledi:

"Dini, başkalarının canını almak için bir araç olarak kullanan teröristlere hiçbir dinde yer yoktur."

Başkan Bush, bu değerlendirmeleri yaparken, terörle savaşta görev alan bir üst düzey askeri yetkilinin İslamla ilgili tartışma yaratan sözlerini de bilerek konuşuyordu. Amerika’nın terörle savaşını Hıristiyanlarla Müslümanlar arasında bir savaşa benzeten sözleri nedeniyle Korgeneral William Boykin hakkında Savunma Bakanlığı soruşturma açtı. Başkan, Boykin’in adını vermeden generalle aynı fikirde olmadığını söyledi:

"Amerika her türlü etnik ve dini ayrımcılığı reddeder. Doğum yeri neresi olursa olsun, her sorumluluk sahibi vatandaşımızın değerleri Amerika’da hoşgörüyle karşılanır. Ve biz, en temel insan hakkı olan din ve ibadet özgürlüğünü, korkuya yer olmaksızın korumaya kararlıyız."

Bu, Başkan’ın göreve geldiğinden bu yana Beyaz Saray’da verdiği üçüncü iftar yemeği oluyor. İlki, 11 Eylül 2001 terörist saldırılarının ardından düzenlenmişti. Amaç, güç bir zamanda bile olsa, dini hoşgörü ve birlik mesajı vermekti.

XS
SM
MD
LG