Erişilebilirlik

Suriye: 'Golan Tepelerine Saldırabiliriz' - 2003-10-28


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, İsrail-Lübnan sınırında gerginliğin azaltılması için taraflara çağrı yaptı.

Bölgede, İsrail ve Hizbullah militanları arasında çatışmalar artarken; Suriye, Golan tepelerindeki Yahudi yerleşim merkezlerine saldırma tehdidinde bulunuyor.

Dışişleri Bakanı Colin Powell, taraflara yaptığı çağrıda tansiyonu düşürmelerini ve birbirlerine karşı kullandıkları dili yumuşatmalarını istedi. Bakanın çağrısından hemen önce İsrail’le Hizbullah militanları arasında çatışma meydana gelmiş ve Suriye Dışişleri Bakanı Faruk el Şara, İsrail’in Suriye topraklarında misilleme yapması durumunda, Şam’ın Golan Tepeleri’ne saldırarak karşılık vereceğini söylemişti.

Powell, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Hamdan Bin Zeyid el Nahyan ile görüştükten sonra düzenlediği basın toplantısında Suriye Dışişleri bakanının sözlerini eleştirdi.

"Tarafları tansiyonu düşürmeleri ve kullandıkları ağır dilden vazgeçmeye teşvik ediyoruz. Bu tür bir üslubun kimseye yararı yok. Bu sözler tarafları bir adım ileri götürmüyor, yalnızca gerginliği arttırıyor. Bu yüzden taraflara bu tür davranışlardan kaçınmaları çağrısını yineliyorum."

Faruk el Şara, İngiliz Sunday Telegraph gazetesine verdiği demeçte, İsrail’in 5 Ekim’de yaptığına benzer bir hava saldırısını ülkesinin kabul edemeyeceğini belirtti.

İsrail, Şam yakınlarında terörist kampı olduğunu öne sürdüğü bir tesisi bombalamıştı.

Dün, Hizbullah gerillalarının Şaba çiftliklerine füze saldırısı yapmasından sonra İsrail savaş uçakları Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah mevzilerini bombaladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Amerika’nın hem Suriye hem de Lübnan’a baskı yaptığını ve bu ülkelerden Hizbullah’ın İsrail’e saldırılarını önleyerek sınırda sükuneti sağlamalarını istediğini açıkladı.

Boucher, tarafların sınır güvenliği açısından Birleşmiş Milletler’e karşı da sorumlu olduğunu anımsattı. Dışişleri Sözcüsü, Ağustos ayında kabul edilen Güvenlik Konseyi kararı uyarınca, Lübnan’dan Hizbullah gerillarını kontrolu altında tutmasını da istedi.

Dışişleri Bakanı Powell, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı ile Irak, İran’ın nükleer faaliyetleri ve İsrail-Filistin anlaşmazlığını da görüştü. Powell, konuk bakana, Bush Yönetiminin Ortadoğu barış planını gerçekleştirme taahhüdüne bağlılığı konusunda güvence verdiğini de söyledi.

XS
SM
MD
LG