Erişilebilirlik

Bağdat'ta Otele Saldırı: Bir Amerikalı Asker Öldü - 2003-10-26


Bağdat'ta Amerikalı sivil ve askeri personelin kaldığı El Reşid oteline girişilen roket saldırısında bir Amerikalı asker öldü, 15 kişi yaralandı.

Irak’ta bulunan Amerika Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, saldırıyı “çaresizlik içindeki insanların bir eylemi” olarak niteledi.

Yerel saatle sabah 6 dolaylarında girişilen saldırıda El Reşid otelinin, büyük bir parka bakan batı yüzüne 6 ya da 8 roket isabet etti. Çok sayıda Amerikalı sivil ve asker görevlinin kaldığı otelde camların çoğu kırıldı.

Bağdat’ta bulunan Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, saldırıdan kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada roket saldırısını, “ölüm halindeki bir suçlular rejiminin çaresizlik içindeki eylemi” olarak niteledi. Wolfowitz şöyle konuştu: “Irak’ta istikrarın sağlanmasını engellemeye çalışan bu suç şebekesi Irak’ı 35 yıl boyunca baskı ve eziyet altında yaşatan rejimdir. Bizim yaptığımız bu baskıları sona erdirmek oldu. Yeni ve özgür Irak gerçeğini kabul etmek istemeyen küçük bir grup var. Bunları yılmadan takibedeceğiz. Başkan Bush’un söylediği gibi bu savaşı düşmanın kendi kapısına kadar götüreceğiz.”

Roket saldırısı sırasında herhangibir zarar görmeyen Wolfowitz, Amerika’nın Irak’a istikrar getirme çabasından vazgeçmeyeceğini söyledi. Bakan yardımcısı teröristlerin Amerika’nın, Irak’ta üstlendiği görevi yerine getirmesini engelleyemeyeceğini belirtti. Wolfowitz bu görevi “Irak halkına, El Reşid oteline bu saldırıyı düzenleyen suç şebekesinden kendisini kurtarma çabasında yardımcı olmak” şeklinde tanımladı.

El Reşid oteli, Bağdat’ın, Amerikan ordusu tarafından sıkı kontrol altında tutulan bir kesiminde, Koalisyon Geçici Yönetimi merkezi yakınında yeralıyor.

27 Eylül günü de otele üç roket atılmış, binada hafif hasar meydana gelmişti.

1982 yılında hizmete açılan lüks otelde o yıl Hiçbir Bloka Bağlı Olmayan Ülkeler Zirvesi düzenlenmiş, daha sonra da otel, Bağdat’ı ziyaret eden yabancı konukların kaldığı yer olmuştu.

Nisan ayına kadar Irak hükümetine ait olan El Reşid otelini daha sonra Bağdat’a giren Amerikan kuvvetleri devraldı.

XS
SM
MD
LG