Erişilebilirlik

Sırbistan Lahey Mahkemesiyle İşbirliği Sözü Verdi - 2003-10-24


Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da, savaş suçları ve organize suçlarla ilgili davaların sıkı güvenlik önlemleri altında görüleceği yeni bir mahkeme binası hizmete açıldı.

Sırbistan Başbakanı Zoran Zivkoviç açılış töreninde yaptığı konuşmada hükümetinin, Lahey Uluslararası savaş suçları mahkemesiyle tam işbirliği yapmaya kararlı olduğunu söyledi.

Yeni mahkemede görülecek ilk davalardan birinde, bu yıl Mart ayında, o zamanki Başbakan Zoran Cinciç’in öldürülmesiyle ilgili olarak gözaltına alınan 44 kişi yargılanacak.

Sırbistan yetkilileri, Lahey mahkemesinde, Kosova’daki savaş suçları nedeniyle yargılanmayı bekleyen dört generalin davasının da Belgrad’da görülmesini istiyor. Ancak Lahey mahkemesi başsavcısı Carla Del Ponte, bunun mümkün olmayacağını bildirdi. Del Ponte, dört generalin, 1990’ların sonunda Kosova’da yürütülen terör ve şiddet kampanyasında önemli rol oynadığını ve yargılamanın Lahey’de yapılması gerektiğini söyledi.

Saraybosna’da bulunan savcı, hükümet yetkilileriyle yaptığı görüşmelerden sonra Bosna Sırp Cumhuriyeti’ni, Lahey mahkemesiyle gerektiği gibi işbirliği yapmadığı için eleştirdi. Carla del Ponte daha sonra görüşmeler yapmak üzere Bosna Sırp Cumhuriyeti başkenti Banya Luka’ya gitti.

XS
SM
MD
LG