Erişilebilirlik

Irak'a 18 Milyar Dolar Vaadedildi - 2003-10-24


Madrid’te yapılan Irak’a yardım konferansında 18 Milyar Dolar yardım sözü alındı.

Japonya, önümüzdeki 4 yıl için 5 milyar, Suudi Arabistan’la Kuveyt ise birer milyar Dolar yardım vaat etti.

Avrupa Birliği ve üye ülkelerin söz verdiği yardım miktarı ise 800 milyon Dolar.

Dünya Bankası, Irak’ın yeniden yapılanması için, 2007 yılına kadar, Amerika’nın yaptığı 20 milyar Dolarlık yardım dışında en az 36 milyar dolar gerektiğini açıklamıştı.

Irak için 20 milyar Dolar ayıran Washington, paranın geri kalan bölümünü konferansa katılacak ülkeler ve uluslararası kuruluşlardan sağlamayı umut ediyordu ancak Madrid’de vaat edilen miktar 18 Milyar Doları geçmedi.

Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Irak’taki Amerikalı Yönetici Paul Bremer, konferansa katılan ülkeleri Irak’ta güvenlik durumunun kötüye gitmediği konusunda ikna etmeye çalıştı. Powell yeni Irak güvenlik kuvvetleriyle koalisyon güçlerinin eski rejimin kalıntılarını etkisiz hale getirme ve ülkeyi isitikrara kavuşturma görevinde başarılı olacağını söyledi:

"Koalisyon ortaklarımızla birlikte Saddam Hüseyin7in öldürmeye devam eden kalıntılarını ve korku ve karışıklık yaratmak için Irak’a giden terörist unsurları ortadan kaldırmaya kararlıyız. Uluslar arası yardım sayesinde Iraklılar güvenlik ekiplerini güçlendiriyor ve yeni bir ordu kuruyor. Irak halkı da kendi üzerine düşeni yapıyor. Şimdi bize düşen görev, Iraklılar’ın bu umutları ve hayallerine yatırım yapmaktır."

Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn da güvenlik konusuna değindi ve Irak’ta isitikrarın sağlanmasının uluslar arası dayanışmayla mümkün olacağını savundu. Wolfensohn, Irak halkının demokratik bir sisteme kavuşmanın mümkün olduğunu ve uluslar arası toplumun kendilerine yardıma hazır olduğunu görmesi gerektiğini söyledi:

"Iraklı yetkililere kendilerini hem uygulamada hem de gerçekten kendilerini desteklediğimizi gösterme zamanı geldi. Hem uygulamada, hem de gerçekten diyorum çünkü, iki konu birbiriyle yakından bağlantılı; güvenlik sorununu gidermek istiyorsak, umudu güçlendirmemiz şarttır."

Dünya Bankası Başkanı da Amerikalı yetkililer gibi, Irak’ın 100 milyar doları aşan dış borçlarının yeniden düzenlenmesi ihtiyacını da vurguladı. Konferansa katılan ülkelerin pek çoğu bağışları ya şartlı ya da kredi olarak vadetti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın konferansa katılan ülkelere yaptığı “cömert olun” çağrısı, Irak savaşına karşı çıkan Almanya, Fransa ve Rusya gibi büyük ülkelerden destek görmedi. Japonya, Irak’ın yeniden yapılanmasına 3 buçuk 5 milyar dolar, Suudi Arabistan ise proje finansmanı ve ihracat kredileri için 1 milyar dolar vereceğini bildirdi. Avrupa Birliği üyesi ülkelerse 826 milyon dolar tutarında yardım yapacak.

Türkiye’nin de, Irak’a imar projelerine 50 milyon dolarla katkıda bulunacağı öğrenildi.

XS
SM
MD
LG