Erişilebilirlik

BM'den Irak'ta Güvenlikle İlgili Suçlama - 2003-10-23


Raporunu 40 sayfada sunan bağımsız panel, Birleşmiş Milletler güvenlik sistemini Irak’taki personeli için yeterince koruma sağlayamamakla suçluyor.

Rapora göre, kuralların uygulanması ciddiye alınmıyor ve güvenlik kuralları düzenli olarak çiğneniyor.

Panelin bir bulgusu da, Bağdat’taki Birleşmiş Milletler yetkililerinin koalisyon güçleri tarafından teklif edilen korumayı kabul etmemesi. Bunun da nedeni, Birleşmiş Milletler’in işgal gücüyle birlikte görünmek istememesi.

Raporu hazırlayan panelin başkanlığını yapan Finlandiya eski devlet başkanı Marti Ahtisari, Birleşmiş Milletler güvenlik sisteminin bozuk olduğunu, yenilenmesi gerektiğini söylüyor.

Ahtisari, Namibya’daki Birleşmiş Milletler operasyonlarının başındayken yaşadığı deneyimlere dayanarak, dünyanın bugün karşılaştığı tehlikelerin yeni bir anlayış gerektirdiğini kaydetti.

Ahtisari, şunları söyledi:

"Eskiden Birleşmiş Milletler bayrağının bizi koruyacağını düşünürdük. Bunu 1989-90 yıllarında Birleşmiş Milletler’in bir operasyonunun başında bulunmuş biri olarak söylüyorum. Namibia’da karşılaştığımız zorluklar bugünkülerin yanında hiç kalır."

Ahtisari, güvenlik yetersizliklerinden dolayı kimseyi sorumlu tutmak istemediğini ve raporun kişileri suçlamak amacıyla yazılmadığını söyledi. Ancak Genel Sekreter Kofi Anan’a atıfta bulunan yetkili, değişimin Birleşmiş Milletler’in en üst düzeyinde yapılması gerektiğini dile getirdi.

19 Ağustos’taki saldırıdan önce, Irak’taki Birleşmiş Milletler personeli sayısı 500 kadardı. Bunlardan çoğu geri çekildi ve bölgede 50 kadar görevli kaldı.

Raporu hazırlayan panelin üyeleri, Irak’ta Birleşmiş Milletler personelini yeniden görevlendirmenin belirsiz bir tarihe kadar erteleneceği sinyalini verdi.

XS
SM
MD
LG