Erişilebilirlik

Bush, İran'ın Kararından Memnun - 2003-10-22


Amerika, İran’ın nükleer programını tam denetime açmasından ve uranyum zenginleştirme programını askıya almasından memnunluk duyduğunu açıkladı.

Başkan Bush, kararı çok olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi.

Rusya da kararı memnunlukla karşıladı ve Moskova’nın İran ile nükleer işbirliğini kolaylaştıracağını bildirdi.

İran ise geçmişteki nükleer çalışmalarıyla ilgili belgeleri bugün Uluslararası Atom Enerji Dairesine teslim edeceğini açıkladı.

Başkan Bush, Tahran’ın söylediklerini uygulamaya koymasının çok daha önemli olduğunu vurguladı ve şöyle konuştu:

"İran’ın hür dünyanın taleplerini kabul ettiği görülüyor. İran’ın bundan sonra yapması gereken şey, bu istekleri kabul ettiğini, uygulamalarıyla da kanıtlamaktır. Bence bu çok önemli bir gelişmedir."

Başkan Bush, bu ilerlemenin sağlanmasında, Tahran’da yaptıkları temaslarla, önemli rol oynayan İngiltere, Fransa ve Almanya Dışişleri Bakanlarına teşekkür etti.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi şimdi İran’ın geçmişteki bütün nükleer faaliyetlerini açıklamasını ve önceden haber verilmeden yapılan denetimlere izin veren nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasının ilgili maddesini imzalayacağını resmen bildirmesini bekliyor.

İranlı bir yetkili, uranyum zenginleştirme programının durdurulmasının geçici bir önlem olduğunu ve uluslararası toplumla Tahran hükümeti arasındaki güveni yeniden oluşturmayı amaçladığını söyledi.

Başkan Bush, İran’ın gizlice nükleer silah geliştirme programı yürüttüğüne inanıyor. İran ise nükleer faaliyetlerinin yalnızca elektrik üretimini amaçladığını savunuyor.

XS
SM
MD
LG