Erişilebilirlik

ABD'de Kürtaj Karşıtlarının Başarısı - 2003-10-22


Amerikan Senatosu sert tartışmaların yaşandığı oturumların ardından kısmi kürtajı yasaklayan yasa tasarısını oybirliği ile kabul etti.

“Kısmi doğum kürtajı” olarak adlandırılan yöntemle ilgili benzeri bir tasarı, 3 hafta önce de Temsilciler Meclisi’nde onaylanmıştı.

Başkan Bush’un tasarıyı imzalaması halinde, -ki imzalaması bekleniyor-, Anayasa Mahkemesi’nin, 1973 yılında kürtajı serbest bırakmasından bu yana ilk kez kadının kürtaj hakkını en geniş biçimde kısıtlayan bir federal yasa çıkmış olacak.

Bazı gruplar yasağın Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu ve yasa uygulamaya konulur konulmaz yürütmeyi durdurma davası açacaklarını duyurdu.

Hamileliğin son 3 ile 6 ayı arasında uygulanan bu yöntemde, ceninin yaşamına son verilmeden önce kısmen dışarı çıkarılması gerekiyor.

Asya’da bulunan Başkan George W. Bush, Senatonun kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Bush, açıklamasında, bu sayede, Amerika’da, yaşama değer veren yeni bir kültür oluşacağını savundu.

Kürtaj hakkına sınırlama konmasını önlemeye çalışan gruplar, daha önce benzeri girişimlerde bulunan eyaletlere karşı açtıkları davaları kazanmışlardı.

Yeni tasarıyı en çok kürtajın her türlüsüne karşı çıkan dinci gruplar destekliyor.

Son 30 yılın en önemli yasalarından biri niteliğindeki değişiklik, yaptırımları ve yansımalarıyla, Amerikan toplumunda büyük tartışmalara neden olacak.

XS
SM
MD
LG