Erişilebilirlik

ABD'nin Kuzey Kıbrıs Seçimlerine İlgisi  - 2003-10-22


Kuzey Kıbrıs’ta 14 Aralık’ta yapılacak Meclis seçimleri Amerika tarafından da ilgiyle izleniyor.

Amerikalı yetkililer, Kıbrıs’ın Türk kesiminde yapılacak seçimin Kıbrıs sorununa çözüm bulma yolunda önemli bir adım olabileceğini düşünüyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Adam Ereli, bu konuda bir soruya karşılık şöyle dedi:

“Kıbrıs Türk parlamentosu için yapılacak seçimleri, Kıbrıslı Türkleri açısından, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın planı ve Avrupa Birliği’ne üyelik esasına dayalı bir çözüm isteyip istemedikleri yolunda görüşlerini belirtmek için çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Seçimler bu açıdan, Kıbrıslı Türkler için Annan planı üzerinde bir referandum imkanı olacak, çünkü, Türk tarafı, Lahey’de Birleşmiş Milletler gözetiminde yapılan görüşmeleri terkettiği için daha önce bu imkandan yoksun kalmışlardı.”

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı, Kıbrıs Türk seçmen listelerinde usulsüzlük yapıldığı yolundaki iddialarla ilgili basın haberlerini kaygıyla izlediklerini belirtti. Adam Ereli, seçimin tamamen serbest ve adil olmasını, Kıbrıs Türk halkının, görüşmelerde kendisini temsil edeceği yolundaki tercihini doğru olarak yansıtmasını umudettiklerini söyledi.

Amerikalı yetkililer son zamanda yaptıkları açıklamalarda, Kıbrıs sorununa Mayıs ayına kadar çözüm bulunmadığı takdirde sadece uluslararası alanda tanınan Kıbrıs Rum tarafının Avrupa Birliği’ne üye olacağını hatırlatıyor ve bu nedenle Türk tarafındaki seçimin büyük önem taşıdığını belirtiyorlar.

XS
SM
MD
LG