Erişilebilirlik

20 Ekim 2003 - 2003-10-20


20 Ekim tarihli Amerikan gazetelerı, Asya-Pasifik liderleri toplantısı için Tayland’da bulunan Başkan Bush’un, Kuzey Kore’ye önerdiği saldırmazlık güvencesine geniş yer ayırıyor. Irak’ın yeniden yapılandırılması için ayrılan ödeneğin, Birleşmiş Milletler’e bağlı bir kurum tarafından yönlendirilmesi konulu bir haber de gazetelerde öne çıkıyor. Los Angeles Times, Irak’ta barışı sağlamanın yolunun ülkedeki Amerikan askerlerine duyulan saygıdan geçeceğini savunuyor. Son günlerde masum Iraklıların Amerikan askerlerinin tepkisine maruz kalmasına dikkati çeken gazete, yerel halk ve askerler arasında bir kaynaşmanın önemine işaret ediyor:

"Irak’taki işgal birlikleri, elbette kendilerini korumak ve ülkeyi Saddam Hüseyin rejiminin kalıntılarından arındırmak durumunda. Bununla birlikte bu askerler, silahlarına el koymak ve evlerini aramak istedikleri Iraklılara, kendilerini anlatmak zorundalar. Bu durum, Irak’ta daha fazla çevirmen gereksiniminin altını çiziyor. Aynı şekilde askerlerin, temel Arapça bilgisine sahip olmaları gerekiyor. Bölgedeki Amerikan Merkez Komutanı Orgeneral John Abizaid, Lübnanlı göçmen bir ailenin torunu olarak, Arapça’yı çok iyi biliyor ve ordu içindeki en iyi örneklerden biri."

Los Angeles Times gazetesi, Irak sokaklarında güvenliği sağlayacak Amerikan askerlerinin sayısının artırılması gerektiğini ve bu durumun ülkenin yeniden yapılandırılmasıyla uğraşan diğer askerlerin işini kolaylaştıracağını da ekliyor. New York Times'da çıkan bir yorumdaysa, Bush’un Irak politikasının Demokrat başkan adayları tarafından seçim malzemesi olarak kullanılması eleştiriliyor. Gazete, Demokrat adaylara Irak konusunda kendi seçeneklerini sunma çağrısında bulunuyor:

"Neredeyse bütün Demokrat başkan adayları, Amerika’nın müttefiklerinden ve Birleşmiş Milletler’den yardım alması görüşünde birleşiyor. Ancak çok uluslu katkı konusunda yaşanan anlaşmazlık ortamında, bu adayların hiçbiri, önerilerine açıklık getirmiyor. Oysa, Kongre’nin Demokrat üyelerinin çoğu, Başkan Bush’a Irak savaşında destek vermişti. Demokrat başkan adaylarından John Kerry ve Joseph Lieberman, Irak’ın siyasi yapılandırılması görevinin, Birleşmiş Milletler’e verilmesi ve Iraklıların daha fazla yetkilendirilmesi görüşünü savunarak, doğru yolda adım attılar. Kerry aynı zamanda, Irak’a 40 bin Amerikan askerinin daha yollanması gerektiğini ileri sürdü. Askeri konularda deneyimi olan başkan adaylarından emekli Orgeneral Wesley Clark’ın da, bu konuya daha fazla eğilmesi gerekiyor."

New York Times aynı zamanda Demokrat adaylardan, Kuzey Kore ve İran’ın nükleer programları ve Afganistan konusunda da yeni politikalar geliştirmelerini istiyor. İran’ın nükleer planlarına ait bir öngörüyse, James Goodby ve Kenneth Weisbrode’un, Washington Times gazetesine ortak yazdığı bir makalede ele alınıyor. İki uzman, Ortadoğu’nun nükleer bir çekişmeye sahne olmaması için Washington’un politikalarını, daha bölgesel bir yaklaşımla planlaması gerektiğinin altını çiziyor:

"İran’ın nükleer bir güç olma yolunda Kuzey Kore’nin izinden gittiği son derece açık. Rusya’nın İran’ın nükleer programına desteğini kesmesi olumlu bir gelişme. Ancak, nükleer silah elde etmeye niyetli bir devlet, başka yollar da bulabilir. İran, nükleer güce sahip bölge ülkeleri arasına katılırsa, aralarında Mısır, Suriye, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin de bulunduğu diğer ülkeler de, kendi nükleer programlarını geliştirmek isteyecek. Amerika’nın en büyük hatası, soruna bölgesel açıdan bakmaması. Suriye ve İran, nükleer silahlanmaya karşı sert dille uyarılırken, İsrail, Hindistan ve Pakistan’a bu konuda hiçbir şey yapılmıyor. Amerika, nükleer güçten arındırılmış bir Ortadoğu için daha geniş bir vizyon sunmalı. Bölgedeki Amerikan askerlerinin varlığı ise bunun için iyi bir fırsat.”

XS
SM
MD
LG