Erişilebilirlik

Basın Özgürlüğü Listesi Açıklandı - 2003-10-20


Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, dünyanın 166 ülkesini basın özgürlüğü açısından sıraladı. Türkiye’nin Katar’la birlikte 115. sırada yer aldığı listede Avrupa Birliği ülkeleri ilk on dereceyi paylaştı.

Yunanistan, Amerika ile birlikte 31. sıraya yerleşirken, İtalya birçok Avrupalı komşusunun gerisinde kalarak 56. oldu. Bunda Başbakan Silvio Berlusconi ile ilgili çözüme ulaştırılamamış iddiaların etkili olduğu kaydedildi.

Türkiye’nin komşuları da listenin gerisinde kalanlar arasındaydı. İran 160., Rusya 148., Irak 135. ve Suriye 155. oldu Örgütün yayınladığı bu ikinci rapor, adı geçen ülkelerdeki gazetecilere, öğretim üyelerine ve insan hakları savunucularının görüşü alınarak hazırlandı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün sıralamasında Kuzey Kore listenin en altında yer alıyor. Kuzey Kore’yle birlikte, Burma, Laos, Vietnam, Çin, Türkmenistan ve Butan da en alt sıralarda yer alan ülkeler. Rapora göre, bu ülkelerde bağımsız medya ya bulunmuyor, ya da baskı altında tutuluyor.

Asya İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Nick Cheesman, sonucun kendisini şaşırtmadığını söylüyor. Cheesman, Burma’da gazetecilerin gördüğü muamelenin sansürün ne kadar ileri gidebileceğinin kanıtı olduğunu vurguluyor: "Burma’da gazetecilerin işlerini yaparken karşılaştıkları sorunların arttığını gördük. Örneğin hükümet, Tayland’la ilgili sorunları gerekçe göstererek, basın-yayın organlarının, bu ülkenin adını kullanmalarını yasakladı. "

Bangladeş ve Filipinler gibi, seçimle işbaşına gelmiş hükümetlere sahip ülkelerde bile gazetecilerin kötü muameleye maruz kaldığı, dövüldüğü ve hapse atıldığı belirtiliyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, zengin Asya ülkelerinde bile bu durumun değişmediğini belirtiyor. Asya’nın en zengin şehirlerinden biri olan Singapur, 166 ülkenin sıralandığı listede en alt basamaklardan 144’üncü sırada bulunuyor. Rapora göre basın üzerindeki kontrolü gevşettiğini iddia eden Çin, hala temel özgürlükleri çiğniyor.

Ancak, Asya’da umut vadeden yerler de yok değil. Hong Kong 56ıncı, Güney Kore 49uncu sırada bulunuyor. Listenin ön sıralarında ilk onu Avrupa Birliği ülkeleri paylaşıyor.

XS
SM
MD
LG