Erişilebilirlik

Homoseksüel Rahip Siyasete Atılacağını Açıkladı - 2003-10-20


Dünya Anglikan kiliseler birliği içinde homoseksüelliğini açıkça ilan eden ilk piskopos seçilen, Amerikan kilisesi New Hampshire rahibi Gene Robinson, önümüzdeki hafta göreve başlar başlamaz siyasete atılacağını ilan etti.

Afrika ve Güney Amerika kiliselerinin açık homoseksüelliği nedeniyle göreve başlaması halinde birliği bölerek ayrılacaklarını açıklamalarına rağmen, Rahip Robinson önümüzdeki Pazar günü New Hampshire'da Concord'da piskoposluk görevine başlayacak. Rahip Robinson, dinin siyasetten ayrı tutulması tabusunu kırmaya niyetli olduğunu, "siyasetten konuşacağız çünkü bir millet olarak, bir devlet olarak nasıl hareket etmekte olduğumuz bir ahlak meseledir" dedi.

Amerikan siyasetinde liberal sol kanadı temsil eden doğu kıyısının siyasi bakış açısını yansıtan Rahip Robinson, siyaset deyince aklına ilk gelen şeyin eğitim ve üçüncü dünyadaki borçlanma olduğunu ifade etti. Ancak dinleyenlerde muhalefetin savaşı da içerdiği izlenimi yarattı. Rahip Robinson kilisede bu konuşmasını dinleyenlere " dolayısıyla başım derde girecek, siz de bana katılacaksınız, hepbirlikte başımız derde girecek" diye sözlerine devam etti.

Robinson, homoseksüelliği toplumda "beyaz erkeğin eğemenliğinin sonu" olarak tanımladı: "sanırım bu ataerkil toplumun sonuyla ilgili bir durum. Beyaz erkek haddinden uzun bir zaman dünyayı yönetti. Bu ülkede değişik renklerden insanların yükselmesi, kadın hareketinin ve homoseksüel hareketin gelişmesiyle birlikte beyaz erkeğin eğemenliği tehlikeye düşmüştür.Bundan böyle her şeyin efendisi beyaz erkektir diye birşey söz konusu değildir" dedi.

Muhalefetini İsa peygamberin izinden yürümek olarak tanımlayan Rahip Robinson, göreve başlaması durumunda kilise birliğinin bölüneceği yolundaki soruları, "umarım bu kararlarından vazgeçerler, burada hepimize yer var" diyerek cevapladı.

Siyasi gözlemciler, göreve başlamadan büyük gürültü çıkaran rahip Robinson'un piskoposluğa başlamasından sonra siyaseti etkileyeceği, özellikle doğu kıyısındaki demokrat seçmeni yönlendireceğini belirtiyorlar.

XS
SM
MD
LG