Erişilebilirlik

Uzay İstasyonuna Yeni Mürettebat - 2003-10-18


Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yeni mürettebatı yeryüzünden ayrıldı.

Üç kişilik mürettebatın bulunduğu Rus Soyuz aracını taşıyan roket, Kazakistan’daki Baykonur üssünden fırlatıldı.

Soyuz uzay aracının istasyona yolculuğu iki gün sürecek.

Amerikan uzaydolmuşu Columbia’nın parçalanmasından buyana uzay istasyonuyla bağlantı Soyuz uzay aracıyla yapılıyor.

Amerikalı Michael Foale, Rus Alexander Kaleri ve İspanyol Pedro Duque'i taşıyan Soyuz aracı Pazartesi günü istasyona varacak. Astronotların 6 buçuk ay süreyle uzayda kalması planlandı. Amerikalı ve Rus uzay adamları, uzay istasyonunun eski ekibi, Ed Lu ve kozmonot Yuri Malenchenco’nun yerini alacak. Foale ve Kaleri, Amerikan uzay dolmuşları, bir yıl içerisinde, yeniden göreve başlayana kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’nun bakımını yapacak. Avrupa Uzay Dairesi için deneyler yapacak olan İspanyol uzay adamı Duque ise 10 gün sonra Uzay İstasyonu’nun eski mürettebatıyla birlikte dünyaya dönecek.

Amerika Uzay Dairesi NASA, uzay istasyonuna ancak iki kalıcı mürettebat gönderebiliyor. Bunun bir nedeni, Rus uzay araçlarının ancak iki kişiye yetecek kadar erzak ve malzemeyi uzaya taşıyabilmesi. Diğeri de bütçe yetersizliği yüzünden ikmal malzemesi taşıyacak uzay araçlarının daha sonra istasyona gönderilememesi.

Mevcut projeden NASA adına sorumlu Merri Sanchez, mürettebattan yapılan kesintinin bilimsel araştırmalara ayrılan zamanı da azalttığını belirtti. Öncelikli olarak istasyonu sağlıklı bir şekilde işler durumda tutmak istediklerini söyleyen Sanchez şöyle devam etti: "İstasyonda üç kişinin bulunmasının ne kadar önemli olduğunu anladık. Planlanan her şeyi yalnızca iki kişilik bir mürettebatla gerçekleştirmek güç. Buna rağmen yapmamız gerekenleri bu iki kişiyle yerine getirdik. Bir yandan istasyonu işler halde tutarken, bilimsel araştırmalarımızı da yaptık."

Yeni mürettebatın asıl görevi Ocak ayında araç dışına çıkmak olacak. Bu uzay yürüyüşleri sırasında gelecek yıl Eylül ayında istasyona malzeme taşıyacak olan Avrupa uzay aracının gelişi için istasyon dışında bazı düzenlemeler yapılacak. Üçüncü astronotun bulunmayışı nedeniyle bu uzay yürüyüşlerinin daha zor olacağı bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG