Erişilebilirlik

Azerbaycan'da Tartışmalı Seçim Sonrası Durum - 2003-10-18


Azerbaycan Meclisi, olağanüstü toplantısında bir milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırdı.

İkbal Ağazade adlı meclis üyesi, bu haftaki cumhurbaşkanı seçiminden sonra meydana gelen şiddet olaylarından sorumlu tutuluyor.

Bakü’de Cuma günü durumun nispeten sakin ancak havanın gergin olduğu öğrenildi.

Polisin kaydettiği video kaseti izleyen milletvekilleri İkbal Ağazade’nin dokunulmazlığını kaldırdı. Videodaki görüntülerde, Ağazade, Bakü’nün merkezinde toplanmış kalabalığa zafer için savaşmaları çağrısında bulunuyordu. Ağazade’nin partisi, seçimlerde İlham Aliyev’in ardından en çok oyu alarak ikinci olan aday İsa Gamber'i destekliyordu. Azerbaycan Merkez Seçim Komisyonu, şu ana kadar %91'i sayılan oyların, yüzde 79.5'ini İlham Aliyev'in, yüzde 12'sini de İsa Gamber'in aldığını açıkladı.

Seçimi izleyen bazı uluslararası gözlemcilerle muhalefet, başkanlık seçiminde usulsüzlük yapıldığını iddia ediyor. Azerbaycan Hükümeti şiddet olaylarından ötürü muhalefeti suçluyor. Azerbaycan İçişleri Bakanı, sorumluların kanun önünde hesap vereceğini söyledi. Oy verme işleminin bitmesinin hemen ardından patlayan olaylarda 200'e yakın kişinin tutuklandığı kaydedildi. Çarşamba gece boyu devam eden çatışmalar dün, Azerbaycan’ın son on yılda tanık olduğu en kötü siyasi şiddet olaylarına dönüştü.

Azeri yetkililer, kamu düzeninin sağlanması için tutuklamalar yapıldığını söyledi. Gösteriler sırasında, en az 20 sivilin yanı sıra 60 polis görevlisi de yaralandı. Bu arada, başkent Bakü sokaklarında çok sayıda polis dikkati çekerken güvenlik güçlerinin çıkabilecek olaylara karşı en üst düzey alarma geçirildiği kaydediliyor. Kentin önemli caddelerinde otobüsler dolusu polisin beklediği; Azatlık Meydanında zırhlı araçların bulunduğu haber veriliyor. Polis, Merkezi Seçim Komitesi’ne ait binanın etrafında da önlem aldı. Musavat Partisi genel merkezi ile Cumhurbaşkanı adaylarından, Parti Genel Başkanı İsa Gamber'in evinin çevresinde de güvenlik tedbirleri arttırıldı. Çarşamba günkü seçimlerin kesin sonuçları henüz açıklanmamakla birlikte, İlham Aliyev’in seçimin galibi olduğuna ilişkin sonucun değişmeyeceği kesin görünüyor.

XS
SM
MD
LG