Erişilebilirlik

ABD'de Bitkisel Hayat Süren Kadına Ölüm Hakkı - 2003-10-16


Amerika’nın Florida eyaletindeki doktorlar, altı yıllık yoğun bir hukuk mücadelesinin ardından, 13 yıldır bitkisel hayat sürdüren bir kadının beslenme tüpünü kapattı. Tüpün kapatılması, bir temyiz mahkemesinin, kadının kocası tarafından yapılan talep doğrultusunda karar vermesinin hemen ardından gerçekleşti.

Komadaki kadının anne babasıysa, uygun bir tedaviyle iyileşebileceğini savunarak, kızlarının beslenmesine devam edilmesi yönünde bir karar çıkartmaya çalışıyordu.

Doktorlar, beslenmesine son verilen Teri Schiavo adlı kadının, iki hafta içinde ölmesinin beklendiğini söylüyor. Terry Schiavo, 1990 yılında evinde geçirdiği bir kalp krizi sonrasında yere düşmüş ve beynine oksijen gidişi geçici olarak kesildiği için bitkisel hayata girmişti.

Kocası Michael Schiavo, karısının yollarla yaşatılmama yönündeki isteğini yerine getirdiğini söyledi.

ABD Başkanı George W. Bush’un kardeşi olan Florida valisi Jeb Bush ise, kızlarını yaşatmak isteyen Bob ve Mary Schindler’in çabalarını desteklediğini belirtti.

Vali Bush, temyiz mahkemesinin Michael Schiavo’nun karısını besleyen tüpün kapatılması yönündeki talebi doğrultusunda verdiği karara rağmen, hukuk danışmanlarına duruma müdahale etmek için bir çare bulmaları yönünde talimat verdiğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG