Erişilebilirlik

Irak Karar Tasarısı Oybirliğiyle Kabul Edildi - 2003-10-16


Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Irak konusunda ABD'nin öncülüğünde, İngiltere, İspanya ve Kamerun tarafından hazırlanan karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

Tasarıda, 14 Ekim günü Bağdat'taki Türk Büyükelçiliğine, daha önce de İmam Ali Camii ve Ürdün Elçiliğine yapılan saldırıların Irak halkına, BM ve uluslararası topluma yönelik olduğuna dikkat çekildi.

Kabul edilen tasarının en dikkat çekici maddesini, Irak Geçici Yönetim Konseyi'nin 15 Aralık'a kadar Güvenlik Konseyi'ne, Irak'taki demokrasi süreciyle ilgili olarak bir takvim hazırlayıp sunması oluşturuyor.

Irak Geçici Yönetim Konseyi söz konusu takvimi koalisyon yetkilileri ve imkan olursa BM temsilcisiyle işbirliği halinde hazırlayacak.

Tasarıda, otorite olarak adlandırılan koalisyon güçlerinin hükümet yetkilerini, pratik açıdan mümkün olan en kısa sürede Irak halkına devretmesi çağrısı da yer aldı.

Kabul edilen tasarı, BM'nin Irak'taki rolüne de açıklık getirdi ve bu rolün insani yardım, ekonominin iyileştirilmesi, ülkenin imarı ve kalkınması, iş başına geçecek temsili hükümet açısından gerekli ulusal ve uluslararası kuruluşların oluşturulmasını içerdiğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG