Erişilebilirlik

Azerbaycan'da Seçim Günü - 2003-10-14


Azerbaycan’da bugün (Çarşamba) yapılacak devlet başkanlığı seçimi öncesinde kampanya süreci sona erdi. Haydar Aliyev’den boşalacak koltuğu doldurmak için 8 aday yarışıyor.

Uzmanlar, seçimi Aliyev’in oğlu, Başbakan İlham Aliyev'in kazanacağına kesin gözüyle bakıyorlar. Seçimin adil ve özgür yapılacağına ilişkin kuşkular ise devam ediyor.

Azerbaycan’da yapılan seçimlere, geçmişte yolsuzluk ve usulsüzlük karışmıştı. Gözlemciler, bu seçimin, ülke demokrasisi için bir sınav anlamını taşıdığını belirtiyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü temsilcileri dahil birçok uluslararası gözlemci seçimi izlemek üzere Bakü’de bulunuyor. Örgüt, 2000 yılı parlamento seçimlerinde usulsüzlük yapıldığını savunmuştu.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nden Peter Bouckaert, bu yılki seçimlerin de eskilere benzediğini belirtiyor. Bakü’de bulunan uzman, seçim kampanyası sırasında yetkililerin muhalifleri hedef aldığını söyledi:

"İnsan Hakları Gözlem Örgütü, geçtiğimiz üç ay boyunca muhalefete mensup birçok kişinin tutuklandığını belgeledi. Bunların çoğu siyasi toplantılara katılan sıradan insanlardı. Gösteriler sırasında dayak da yiyen kişiler polis karakoluna götürülerek, polise saldırmaktan ya da tutuklamaya direnmekten 15 güne kadar hapis cezalarına çarptırıldı. Bu durum da yarın gerçekleşecek seçimin özgür ve adil olmasına gölge düşürüyor."

Bouckaert, İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nün Azerbaycan hükümeti’nin İlham Aliyev lehine seçim kampanya sürecine müdahale ettiğine inandığını açıkladı. Örgüte göre, Aliyev taraftarları, yerel ve merkezi seçim komitelerine yerleştirildi.

Aliyev, seçim kampanyasını noktaladığı konuşmasında, çoğu devlete ait medya kuruluşlarında kendisine diğer adaylara göre daha fazla yer verildiği iddialarını yalanladı.

Devlet Başkanı Haydar Aliyev, sağlık sorunları nedeniyle birkaç hafta önce oğlu lehine, seçim yarışından çekilmişti.

Muhalefet, seçimlere yolsuzluk gölgesi düştüğüne ilişkin en küçük bir belirtide protesto gösterileri düzenleme tehdidinde bulunurken İlham Aliyev seçimler sonrasında yaşanabilecek şiddet olaylarına karşı yetkilileri gerekli önlemleri almaları konusunda uyardı.

XS
SM
MD
LG