Erişilebilirlik

Değiştirilmiş Irak Tasarısı Güvenlik Konseyi'nde - 2003-10-14


Amerika BM'ye sunduğu yeni karar tasarısında, Yeni metin, Irak yönetim konseyini, koalisyon yetkilileri ve BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisiyle işbirliği içinde 15 Aralık tarihine kadar yeni anayasa taslağını düzenlemeye, demokratik anayasa çevçevesinde seçimleri gerçekleştirmeye çağırıyor.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve Güvenlik Konseyi üyeleri, koalisyonun daha önce Konseye sunduğu taslak metinde Irak'ta yeni anayasa oluşuncaya ve seçimlerle yeni bir hükümet kuruluncaya dek kontrolun koalisyonda kalacağı yolundaki hükmünü ağır dille eleştirmişlerdi.

Annan, bütün kontrolun en geç beş ay içinde tümüyle Irak hükümetine devredilmesini önererek, halen Irak Yönetim Konseyinin üye sayısının arttırılarak, şu an siyasi sürecin dışında kalan şii grupları da dahil yüzü aşkın temsilciyle bir çeşit yürütme organı olarak işlev görmesi fikrini ortaya attı.

Bu gelişmeden sonra Amerika, Türkiye'nin Irak'a asker gönderme kararını örnek göstererek gerektiğinde BM kararı olmadan hareket edebileceklerini söyledi ve bu görüşü savunan Genel Sekreterliği ve ülkeleri kararı geri çekmekle tehdit etti. Bu gelişme müzakere sürecini yavaşlattı.

Uluslararası diplomatların araya girmesi ile birlikte hazırlanan yeni karar tasarısı koalisyon diplomatlarınca son bir çaba olarak nitelendiriliyor.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi John Negroponte de taslak konusunda hızlı hareket etmek istediğini söyledi. Negroponte, bu hafta içinde oylama yapılarak tasarının onaylanacağını umuyoruz diye konuştu.

Hızlı hareket edilmesi isteği, Washington’un bu ay sonunda Madrid’de yapılacak Irak’a yardım konferansı öncesinde Güvenlik Konseyi’nden, Birleşmiş Milletler’e daha geniş rol veren kararı çıkarma arzusunu gösteriyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell ise, Irak’ta yeni ana yasa taslağının hazırlanmasının en az 6 ay süreceğini söyledi. Bu da seçimlere giden süreçte ilk ve önemli bir adım olacak. Amerika’nın atadığı, Irak Yönetim Konseyi de sürecin iki yıl kadar süreceğini tahmin ediyor.

Fransa’nın başını çektiği bir grup ülke de Amerika’nın Irak’ın kontrolünü biran önce bırakması gerektiğini savunuyor. Almanya’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Gunter Pleuger, Lüksemburg’da Avrupalı meslektaşlarıyla biraraya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fisher’in konuyla ilgili yorumunu şöyle aktarıyor:

"Bakan Fisher Lüksemburg’da, ilk tasarıdan sonra şimdi doğru yolda ilerlediğimizi söyledi. Bu yeni tasarıda hem Almanya’nın hem de Fransa’nın kaygılarının giderilip giderilmediğine bakmamız gerekiyor."

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Büyükelçi John Negroponte, bütün amacın mümkün olan en kısa sürede yönetimi Irak halkına devretmek olduğunu ve tasarının da bunu amaçladığını söyledi. Washington, Güvenlik Konseyi’nin kararı haftasonuna kadar oylamasını umuyor.

XS
SM
MD
LG