Erişilebilirlik

Uluslararası Silah Ticaretine Karşı Kampanya - 2003-10-10


İki önemli insan hakları örgütü silah ticaretiyle ilgili uluslar arası bir sözleşme hazırlanması amacıyla kampanya başlattı.

Kampanyayı başlatan gruplar, hafif silahların her yıl dünya çapında yüz binlerce kişinin ölümüne neden olduğunu söylüyor.

Uluslararası Af Örgütü ve İngiliz insani yardım grubu Oxfam’ın verdiği bilgiye göre, Dünyada, 630 milyondan fazla küçük silah bulunuyor. Yani yaklaşık her 10 kişiden bir kişiye bir silah düşüyor.

Bu iki grubun yaptığı açıklamaya göre, sorun öylesine yaygın ki, Uganda’da AK-47 kaleşnikoflar mızrakların yerini alıyor, Somali’de çocuklara Uzi veya AK isimleri veriliyor. Irak gibi bazı ülkelerde ise, kişi başına bir silahtan fazlası düşüyor.

Kampanyayı başlatan iki örgüte göre, bu durumdan esas olarak büyük güçler sorumlu.

Uluslar arası Af Örgütü’nün askeri güvenlik ve polis konularındaki kampanya koordinatörü Sauro Scarpelli, silah ticaretinde büyük güçlerin önemli bir rol oynadığını söylüyor.

“Her yıl 500 binden fazla insan öldürülüyor. Bu da dakikada bir kişinin öldüğü anlamına gelir. Bu yüzden bu sorunu acil bir şekilde ele almak gerekiyor. Ve Güvenlik Konseyi’nin beş daimi ütesi, yani Fransa, Rusya, Çin, İngiltere ve Amerika, dünya çapındaki silah satışının yüzde 88’ini gerçekleştiriyor.”

İki insan hakları örgütü “Harcanan Hayatlar: Daha sıkı bir uluslar arası silah kontrol davası” başlığını taşıyan raporlarında, Amerika’daki 11 Eylül saldırılarından sonra, Washington’un başını çektiği teröre karşı savaşın nükleer, biyolojik ve kimyasal silahlar üzerinde yoğunlaştığını, ancak küçük silahların ticaretinin devam ettiğini vurguluyor.

Scarpelli, insan hakları ihlallerinin yaygın olduğu bir çok ülkenin bu ticarette alıcı olarak yer aldığını söylüyor. Scarpelli, şunları diyor:

“Özellikle Amerika ve İngiltere, insan hakları sicilinin çok kötü olduğu ülkelere silah ihraç etmeye başladı. Bu ülkelerden bazıları, Endonezya, Filipinler ve Pakistan.”

Uluslar arası Af Örgütü, Oxfam ve Küçük Silahlarla ilgili Eylem Ağı, 2006 yılına kadar uluslararası silah ticaretiyle ilgili yeni bir anlaşma imzalanmasını istiyor. Bu amaçla hazırlanan dilekçenin imzalanması için 50’den fazla ülkede kampanya yapılacak. İnsan hakları örgütleri, bir milyon imza toplamayı hedefliyor.

XS
SM
MD
LG