Erişilebilirlik

Irak Geçici Yönetim Konseyi Uzlaşma Zemini Arıyor - 2003-10-08


Irak Geçici Yönetim Konseyi, Türkiye’nin asker gönderme kararı konusunda bir uzlaşma sağlamaya çalıştığını bildirdi.

Konsey Başkanı İyad Allavi tarafından yapılan açıklamada, bazı üyelerin Irak’ta Türk askeri varlığından kaygı duyduğu ancak bu konuda kesin bir karar alınmadığı belirtildi. Allavi, Konsey’in Türk askeriyle ilgili görüşünün henüz belirlenmediğini, resmi açıklamanın en erken yarın yapılabileceğini söyledi.

Konsey üyeleri, Türk askeri konusundaki kaygılarını bugün Amerikalı yönetici Paul Bremer’le yaptıkları görüşmede de gündeme getirdiler, ancak Washington’la bir çatışmadan kaçınmak istediklerini bildirdi.

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Osman Paksüt de, Konsey Başkanı Allavi’yle görüştü ve Türk askerinin işgalci güç olmadığı, istikrar sağlanmasına yardım etmeyi amaçladığı yolunda güvence verdi. Paksüt, Konsey üyelerinin ne kadarının Türk askerine karşı, ne kadarının yana olduğunu bilmediğini de belirtti.

Öte yandan Bağdat’ta bugün yaklaşık iki bin Şii Iraklı, Amerikan askeri karargahı önünde protesto yürüyüşü yaparak, tutuklu bir dini liderin serbest bırakılmasını istedi.

Amerikalı yetkililer, Muayid el Hazracı’nın bir camide silah depolama ve koalisyon kuvvetlerine karşı şiddet eylemleri kışkırtma suçlarından tutuklandığını açıkladı. İmamın yandaşları ise suçlamaları reddediyor, iftiraya uğradığını öne sürüyor.

XS
SM
MD
LG