Erişilebilirlik

ABD Tezkereden Memnun - 2003-10-07


Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, Türk hükümetinin Meclise Irak’a asker gönderilmesine ilişkin bir tezkere sunmasından memnunluk duyduklarını bildirdi.

Günlük olağan basın brifingi sırasında sorular bir soruya karşılık Boucher, tezkereyi olumlu karşıladıklarını belirtirken şöyle dedi: "Türk hükümetinin kararını memnunlukla karşılıyoruz. Türkiye, Irak’ta istikrarın sağlanmasında oynayacak önemli bir role sahiptir. Eğer Meclis, hükümetin talebini onaylarsa, asker sevkiyle ilgili ayrıntıları Türk yetkililerle görüşmeye devam edeceğiz. "

Sözcü Boucher, geçen hafta Amerika ile Türkiye arasında PKK konusunda varılan anlaşma ile ilgili görüşünü açıklarken Ankara’da yapılan görüşmeleri çok iyi olarak niteledi. Amerika ve Türkiye’nin, Kuzey Irak’ta ve bir bütün olarak Irak’ta teröristlere yer olmaması gerektiğin görüşünde birleştiğini vurgulayan Boucher, PKK-KADEK’in Amerika’nın teröristler örgütler listesinde yer aldığını hatırlattı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü şöyle dedi: "Geçen hafta Türk hükümetiyle, bölgede varolabilecek terörist tehdidi giderecek bir eylem planı üzerinde anlaştık. Plan, güvenlik güçleri, mali denetim gibi devlet gücünün tüm unsurlarını içeriyor ve iki tarafa alabilecekleri tüm önlemleri almaları talimatı veriyor. Türkiye’nin eski teröristleri topluma kazandırma yolundaki çabalarını da memnunlukla karşılıyoruz. Türklerle üzerinde anlaştığımız planı uygulamak için birlikte çalışmaya devam edeceğiz."

Dışişleri bakanlığı sözcüsü Richard Boucher’a, Türkiye’nin PKK’ya karşı ortak operasyon önerisinin Amerika tarafından kabul edilip edilmediği de soruldu. Boucher, bu soruya, Amerika’nın yapabileceği işleri kapsayan bir eylem planı geliştirildiği ancak bu aşamada planın askeri yanlarının ayrıntılarına giremeyeceği yanıtını verdi.

XS
SM
MD
LG