Erişilebilirlik

'CIA Ajanının Kimliğini Kim Deşifre Etti?' - 2003-10-06


Amerikan istihbarat görevlilerinden birinin kimliğinin bir gazetenin köşe yazarına açıklanması ve ardından da gazetede yayımlanmasıyla başlayan tartışma sürüyor.

Başkan Bush’un Irak politikalarını eleştiren eski bir Amerikalı diplomatın karısı olan ajanın isminin yönetimdeki bazı yetkililer tarafından sızdırıldığı yönünde iddialar bulunuyor.

Amerika’da bir gizli ajanın ismini açıklamak federal bir suç. Bu kuralın tartışmaların odağındaki CIA ajanı için de geçerli olup olmadığı hala belirsizken, kimliğinin açığa çıkarılması Washington’da ciddi sorulara neden oldu.

Ajanın kocası Joseph Wilson, bir zamanlar Bağdat’ta, Amerika’nın Irak büyükelçiliğine vekalet ediyordu. Büyükelçi, Şubat 2002’de Iraklı yetkililerin Afrika’da uranyum almaya çalıştıkları iddiasını araştırması için Nijer’e gönderilmişti.

Ancak iddiaları doğrulayacak hiçbir veri bulamadığını söyleyen Wilson, buna rağmen bu iddiaların Başkan Bush’un 2003 Ocak ayındaki Ulusa Sesleniş konuşmasında yer almasına çok şaşırdı.

Wilson Temmuz ayında bu konudaki kaygılarını kamuoyuna açıkladı. Bir hafta sonra da, bir köşe yazarı ismi açıklanmayan yönetim yetkililerine dayandırarak Wilson’ın karısının kimliğini açığa çıkardı.

Wilson, yönetimin böyle yaparak başkalarına bir mesaj vermek istediğini öne sürüyor.

N-B-C televizyonunda “Meet The Press” adlı programda konuşan Wilson, Beyaz Saray’ın, Başkanın savaşa gerekçe olarak gösterdiği Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olduğu yönündeki tezinin aleyhinde bilgilere sahip olanları susturmak istediğini söyledi. Wilson şunları dedi:

“Bunun, diğerlerinin de öne çıkmasını önlemek için yapıldığına inanıyorum. O sıralar, savaş kararında etkili olan istihbarat bilgileriyle alay eden ve adının açıklanmaması koşuluyla basına konuşan çok sayıda uzman vardı.”

Wilson, neden karısının kimliğinin açığa çıkarılmak istendiğini bilmediğini söyledi.

Wilson’a bunun, Nijer’deki görevine niteliklerinden dolayı değil de karısının CIA’deki konumundan dolayı getirildiğini öne sürerek verdiği raporu karalamak amacıyla yapılmış olup olamayacağı soruldu. Büyükelçi bu soruyu şöyle yanıtladı:

“Böyle yaparak neyi amaçladıkları konusunda hiçbir fikrim yok. Sadece kayırmacılık yapıldığı iddiasını gündeme getirmek istediklerini varsayabiliyorum.”

“Meet the Press” programına CIA ajanının kimliğini açıklayan köşe yazarı Robert Novak da katıldı. Novak, gazetecilik kurallarını hatırlatarak haber kaynaklarını açıklamak niyetinde olmadığını söyledi.

“Eğer bu ismi açıklarsam, gazeteciliği bırakmam gerekir. Fakat, ismi açıklamayacağım.”

CBS televizyonundaki "Face the Nation" programında da kongre üyeleri konuyla ilgili olarak resmi bir soruşturma açılması konusunu ele aldı.

Nebraska Cumhuriyetçi Senatörü Chuck Hagel, sorunun mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çözülmesinin önemli olduğunu vurguladı. Hagel, Adalet Bakanlığı’nın başlattığı soruşturmaya güvendiğini ancak Başkan’ın da harekete geçerek bu olaydan kimin sorumlu olduğunu bulması gerektiğini söyledi.

“Başkanın, eğer hala yapmadıysa, bazı zor soruları soruyor olması lazım. Ben, başkanın bu zor soruları şu anda soruyor olduğuna inanıyorum. Genelkurmay başkanını, ulusal güvenlik danışmanını ve başkan yardımcısını çağırıp ‘Peki elimizde ne var. Bu ciddi bir sorun ve ben bunun çözülmesini istiyorum’ demesi gerekir.”

ABD Başkanı George W. Bush, Beyaz Saray’ın konuyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı ile birlikte çalışacağını açıkladı.

Başkanın ekibine, elektronik postalar, telefon kayıtları ve notlar da dahil olmak üzere konuyla ilgili bütün belgeleri vermesi için Salı gününe kadar süre tanındı.

XS
SM
MD
LG