Erişilebilirlik

Bush Irak Savaşını Savunuyor - 2003-10-04


Başkan Bush Irak savaşını savundu, Saddam Hüseyin’in dünya için bir tehdit olduğunu söyledi.

Başkan, baş silah denetçisi David Kay’in ortaya çıkarttıklarının, Saddam Hüseyin’in sürekli olarak dünyayı aldattığını kanıtladığını kaydetti.

Kay, Kongre’ye bilgi verirken, ekibinin Irak’ta kitle imha silahı bulamadığını ancak, kitle imha silahı programıyla ilişkili bazı faaliyetlerin izlerine rastladığını söylemişti.

Başkan Bush, Amerikalı baş silah denetçisinin, ekibinin henüz Irak’ta kitle imha silahlarına rastlamadığı konusunda Kongre’de yaptığı açıklamadan sonra Irak’taki kitle imha silahlarını arama çalışmalarını savunmaya devam ediyor.

Irak’taki kitle imha silahlarının oluşturduğu doğrudan tehdit, Başkan Bush’un Saddam Hüseyin’i devirmede öne sürdüğü en önemli gerekçeydi. Fakat Irak’ta görev yapan Amerikalı baş silah denetçisi, Kongre’de yaptığı konuşmada 6 aydır sürdürülen aramadan sonra ekibinin henüz bu silahları bulamadığını açıkladı. Bu açıklama, Kongre’deki Demokratların, Başkan Bush’un Irak’a savaş açma kararını daha da sert bir biçimde eleştirmelerine yolaçtı.

Başkan Bush kararını savunmaya devam ederken Saddam Hüseyin’in dünya barışı için bir tehlike olduğunu söyledi:

"Irak’ın kitle imha silahları programı 20 yıldır devam etmekteydi. Bu işin içinde binlerce insan, milyarlarca dolar yer alıyordu. Çok dikkatli bir güvenlik sistemiyle korunan programın gizlenmesi, savaştan sonra bile devam etti."

Başkan Bush, Irak’ın, Birleşmiş Milletler’in silah yapımını kısıtlama konusundaki kararını ihlal ettiğini söylüyor.

Amerikalı denetçiler tarafından hazırlanan geçici raporda Irak’ın, savaştan önce, Birleşmiş Milletler’in füzeler konusunda getirdiği 1,200 kilometrelik menzil sınırını aşmaya yönelik bir program geliştirmekte olduğu da belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG