Erişilebilirlik

İntihar Saldırısında En Az 19 İsrailli Öldü - 2003-10-04


İsrail'in, kuzeydeki kıyı kenti Hayfa'da Cumartesi öğle saatlerinde kalabalık bir restorana giren bir kadın intihar komandosu üzerine bağladığı bombayı patlattı ve kendisiyle birlikte aralarında çocukların da bulunduğu 19 kişinin ölümüne sebep oldu. Saldırıda yaralananların sayısının da en az 50 olduğu bildirildi.

Bir İsrail polis yetkilisi, saldırganın önce, bir İsrailli Arap'a ait Maxim adlı restoranın girişindeki koruma görevlisini vurarak öldürdüğünü bildirdi. Patlama deniz kıyısındaki restoranda ağır hasara yolaçtı.

Filistin temsilcisi Saib Erakat saldırıyı kınadı ve Orta Doğu konusunda diplomatik girişimlerde bulunan "Uluslararası Dörtlü"ye gerginliğin tırmanmasını önlemek için her türlü çabayı göstermeleri çağrısında bulundu. Sözkonusu dörtlü, Amerika, Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Örgütü'nden oluşuyor.

İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un yardımcılarından David Baker, Filistin Yönetimi'nden militan gruplara karşı derhal harekete geçmesini beklediklerini söyledi. Baker, son saldırının Filistin Yönetimi'nin terörist alt yapıyı ortadan kaldırmak için gereken en temel adımları bile atmaktan kaçındığını kanıtladığını belirtti.

İsrail güvenlik kuvvetleri bugünlerde, Pazar akşamı başlayacak olan yahudi bayramı Yom Kippur nedeniyle olağanüstü önlemler alıyor. Filistin bölgelerinden İsrail'e girişler durduruldu. Bugünkü saldırı, Eylül ayı başında Tel Aviv yakınındaki bir askeri kışla yakınında ve Kudüs'teki bir kafede girişilen ve 15 kişinin öldüğü bombalama olaylarından buyana ilk saldırı oldu.

Geçen ayki saldırılardan sonra İsrail, Filistin lideri Yaser Arafat'ı etkisiz hale getirmek için harekete geçme tehdidinde bulunmuş ancak ne zaman ve ne yapacağını açıklamamıştı.

XS
SM
MD
LG