Erişilebilirlik

'Irak'ta Düşman Daha Öldürücü Hale Geldi' - 2003-10-02


Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı, düşmanın daha öldürücü hale geldiğini ve daha büyük saldırılar beklenmesi gerektiğini açıkladı.

Korgeneral Ricardo Sanchez bugün Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında Irak’ın savaşın sona ermesinden beş ay sonra tehlikeli ve ne olacağı belli olmayan bir yer olmaya devam ettiğini söyledi. Ricardo Sanchez, önümüzdeki günlerde büyük bir çatışma ya da terörist saldırı olursa bunun kendisini şaşırtmayacağını da sözlerine ekledi.

General bu açıklamaları yaparken Felluce’de çatışma çıktı. Görgü tanıklarına göre kimlikleri belirlenemeyen kişiler bir Amerikan devriyesine ateş açtı. Çatışmada bir Iraklı öldü, biri kadın, ikisi çocuk 4 Iraklı da yaralandı.

Amerikalı komutan Ricardo Sanchez gazetecilere, yabancı militanlar, teröristler ve Saddam Hüseyin yanlısı grupların düzenlediği saldırılarda haftada ortalama 50 Amerikan askerinin vurulduğunu ve yine her hafta üç ile altı askerin öldürüldüğünü söyledi ve şöyle dedi:

"Irak’ta olduğumuz sürece koalisyon kuvvetleri ve özellikle amearikan askerleri kayıp vermeye hazır olmalıdır..Çünkü hala savaşıyoruz. Özellikle ülkenin batı kesiminde hala yoğun çatışmalara girilmesi gerekiyor. Bir sabah kalktığımızda ağır zayiat olan bir büyük çatışma ya da çok sayıda insanın öldüğü bir terörst saldırı ile karşılarsak bu bizi hiç şaşırtmamalıdır. Demek istediğim, Irak hala bir savaş alanıdır."

General Sanchez, bazı saldırıların arkasında hala yakalanamayan eski devlet başkanı Saddam Hüseyin’in bulunması ihtimalini gözardı etmediğini de söyledi. Sanchez şöyle devam etti.

"Saddam Hüseyin’in saldırılarla ilgisi olabilir mi? Olabilir. Saddam hala bu tür eylemleri finanse etme, yönlendirme ya da etkileme imkanlarına sahip. Bu ihtimali yok sayamayız. Ama kesin olan husus, Saddam bir daha geri gelemeyecektir. Ve kendisini her gün aradığımız için saklanmayı sürdürmek zorundadır."

General Sanchez, Amerikan askerlerinin hergün Irak’ta yeni silah depoları bulmaya devam ettiklerini ve bu malzemenin birliklerine karşı saldırılarda kullanılmış olabileceğini söyledi. General, Irak’ta 650 bin ton cephane bulunduğunu, bunların hepsini kontrol altına alamayacaklarını vurguladı.

Amerikan kuvvetlerinin komutanı, koalisyon kuvvetlerinin son aylarda daha öldürücü, daha vurucu, daha usta taktikler geliştirdiğini de belirtti. General Sanchez, gerilla gruplarının yerel düzeyde örgütlendiklerini ancak bunların ülke çapında bir komuta-kontrol merkezi altında hareket ettiklerini gösteren bir kanıt bulunmadığını da söyledi.

Korgeneral Ricardo Sanchez, Türk askerlerinin Irak'a gelişi konusunda da memnunlukla karşılayacağını, askerlerin nerede görev yapacaklarının sayı ve ateşgücüne bağlı olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG