Erişilebilirlik

İKÖ: 'Irak'ta Eski Rejim Mensupları Yargılansın' - 2003-10-02


İslam Konferansı Örgütü’nün New York toplantısı devam ediyor. Toplantıda Irak’ta geçici bir yönetim kurulması, olumlu bir gelişme olarak nitelenirken, eski rejim mensuplarının adalet önüne çıkarılması istendi.

İslam Konferansı örgütüne üye 57 ülkenin Dışişleri Bakanları’nın katıldığı toplantıda Irak’taki gelişmeler de ele alındı.

Bakanlar, Bağdat’ta geçici bir hükümet kurulmasını memnunlukla karşıladı, geçici yönetim konseyini demokrasi yolunda atılmış önemli bir adım olarak niteledi.

Toplantıda, Irak’ın egemenlik ve bağımsızlığı konusunda bir takvim belirlenmedi ancak Birleşmiş Milletler’e önemli rol verilmesi gerektiği vurgulandı.

New York’taki toplantıda Irak’ı, Geciçi Yönetim Konseyi’nin bir üyesi temsil ediyor. İslam Konferansı’nın Birleşmiş Milletler nezdindeki temsilcisi Büyükelçi Muhtar Lamani, Irak’ın örgütteki üyeliğinin asla düşmediğini söyledi.

"Irak’ın üyeliğinin askıya alınması hiç söz konusu olmadı. Bu konu tartışılmadı bile... Irak üyeliğini her zaman korudu."

İslam Konferansı bildirisinde, Irak’ta Saddam Hüseyin zamanında işlenen siyasi cinayet ve katliamların sorumlularının adalet önüne çıkarılması da isteniyor. Büyükelçi Muhtar Lamani şöyle dedi:

"Irak’ta ortaya çıkarılan toplu mezarların belgelediği katliamlardan acı ve üzüntü duyuyoruz. Öldürülen bu kişiler arasında sadece Iraklılar değil İranlı ve Kuveytli savaş tutsakları da vardı."

Toplantıda, katliamlardan sorumlu eski rejim yetkililerinin adalet önüne çıkarılması da istendi.

İslam Konferansı bildirisinde, Bağdat’ta Ürdün Büyükelçiliği ve Birleşmiş Milletler karargahına yapılan saldırı da kınanıyor. Büyükelçi Muhtar Lamani, bu ay sonunda Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da yapılacak İslam Konferansı zirvesinde, Irak’ın da, Geçici Yönetim Konseyi’nin üst düzey bir yetkilisi tarafından temsil edileceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG