Erişilebilirlik

ABD'nin Yeni Irak Tasarısı - 2003-10-01


Amerika, Irak’ta barışın korunmasında Birleşmiş Milletler’e daha fazla rol verecek ve iktidarın Iraklılara devredilmesinin önünü açacak yeni bir karar tasarısını bu hafta sonuna kadar Güvenlik Konseyi üyelerine dağıtmayı umduğunu açıkladı.

Amerikalı yetkililer yeni tasarının Ekim ayı sonuna kadar kabul edilmesini bekliyor.

Bush yönetimi yetkilileri, yeni tasarının Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın geçen hafta Birleşmiş Milletler’de yaptığı diplomatik temasların ışığında şekillendirildiğini belirterek, taslağı yarın veya Cuma günü Güvenlik Konseyi üyelerine dağıtmayı umduklarını söyledi.

Almanya, Fransa ve diğer ülkelerin Irak’ta egemenliğin hızlı bir şekilde Iraklılara devredilmesi yönündeki baskılarını da dikkate alan Dışişleri Bakanlığı, yeni taslağın, Bağdat’taki siyasi sürecin “hızlandırılması” görüşünü de yansıtacağını belirtti.

Ancak, taslakta Powell’ın geçen hafta bir gazeteye yaptığı açıklamada ve daha sonra Birleşmiş Milletler’deki basın toplantısında belirttiği gibi yeni bir Irak Anayasası’nın altı ay içinde oluşturulması hedefine yer verilmesi beklenmiyor.

Irak Hükümet Konseyi’nin önde gelen bazı üyeleri, önlerindeki önemli sorunlar göz önüne alındığında anayasa hazırlanmasının altı aydan daha uzun süreceğini söylüyor.

Dün Kongre’de yapılan bir oturumda Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage, Powell’ın Anayasa hazırlanması için kesin bir tarih değil makul bir zaman dilimi belirlemeye çalıştığını ve Iraklı liderleri bu konuda daha ciddi düşünmeye teşvik etmeyi amaçladığını söyledi.

Armitage konuşmasında şunları dedi:

“Powell’ın bunu yapmasının nedeni durumun aciliyetinin kavranmasını, Iraklıların sonu gelmeyen tartışmalar yerine bu konuda ciddi bir şekilde düşünmelerini sağlamaktır. Ancak kendisini altı ay gibi kesin bir zaman dilimiyle sınırlandırıp, bu sürecin sonunda başarısızlık olarak algılanabilecek bir duruma sokmak niyetinde değil. Bu ifadelerle durumun ne denli acil olduğunu göstermeyi ve Iraklıların kendi geleceklerinin kontrolünü ellerine almaları gerektiği düşüncesini vermeyi amaçladık.”

Richard Armigate, Amerikalı yetkililerin Anayasanın hazırlanması, seçimlerin yapılması ve Amerika önderliğindeki koalisyonun bütün yetkiyi yeni kurulacak Irak hükümetine devretmesi sürecinin bir ya da 1,5 yıl süreceği düşüncesinde olduklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher da, Bush yönetiminin koalisyon güçlerinin Irak’ta gerekenden bir gün bile daha fazla kalmasını istemediğini söyledi. Boucher, “kimse, sürecin başarıyla tamamlanmasını Amerika’dan daha fazla istemiyordur” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG