Erişilebilirlik

AIDS Nasıl Bulaşır? - 2003-09-26


İzmir'de ilkokul öğrencisi Y.O.'nun, kan nakli sırasında aldığı anlaşılan HIV virüsü nedeniyle okula alınmak istenmemesi ve arkadaşlarıyla öğretmenlerinin sınıfı terketmesi, AIDS hastalığına yolaçan HIV virüsünün ne şekilde bulaştığı konusunda yoğun tartışmalara yolaçtı. Küçük öğrenciye HIV virüsü, Kızılay'ın sağladığı kandan bulaşmıştı.

Washington'da bulunan ve Amerika'da sağlık araştırmaları alanında en önde gelen kuruluşlardan olan Ulusal Sağlık Enstitüsü'nde HIV virüsü ve AIDS hastalığı üzerinde uzun süredir çalışan Allerji ve Bağışıklık Sistemi Uzmanı Doktor Oral Alpan, Amerika'da da hemofili hastalığı nedeniyle kan nakli yapılması gereken birçok çocuğa özellikle geçmiş yıllarda HIV virüsü bulaştığını söyledi.

Doktor Alpan, okul ve iş ortamında, hatta spor ortamında normal vücut teması, aynı yiyeceğin paylaşılması, aynı bardaktan içilmesi gibi temaslarla HIV bulaşmasının sözkonusu olmadığını belirtti. Uzmana göre, tükürük yoluyla bile HIV bulaşması son derece ender, "milyonda bir görülebilen" bir durum.

XS
SM
MD
LG