Erişilebilirlik

26 Eylül 2003 - 2003-09-26


İran’da zenginleştirilmiş uranyum izine rastlandığı yolundaki yeni haberler ve Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın altı ay içinde Irak anayasasının hazırlanacağını duyurması, bugünkü gazetelerde göze çarpan önemli haberler arasında yer alıyor. Amerikan gazetelerinden yaptığımız basın derlemesine New York Times gazetesiyle başlıyoruz. Gazete, Irak’taki kitle imha silahlarına yönelik iddialarla ilgili, adeta günah çıkaran bir yoruma yer veriyor. Söz konusu iddialara destek verdiğini açıklayan New York Times, bu konuda şunları yazıyor:

"Savaş öncesi Irak’ta kitle imha silahları olduğu yönündeki iddialar, eldeki en iyi istihbarat verilerine dayanıyordu. Ancak görünen o ki, en iyi istihbarat bile, yanıltıcı olabiliyor. Irak’ta kitle imha silahı izine rastlanmaması, bir ülkeye tek yanlı kararla operasyon düzenleme hakkının, ne kadar yanıltıcı bir güvenlik önlemi olduğunu ortaya koyuyor. Bu tür operasyonlar, 11 Eylül’den bu yana, Başkan Bush’un güvenlik politikalarının temelini oluşturuyordu. El Kaide örgütünün Amerika’ya verdiği zarar göz önüne alındığında, bu örgütün eğitim kampı durumundaki Afganistan’a operasyon düzenlenmesi, doğru bir karardı. Ancak, Washington’un Irak gibi tehdit oluşturduğunu düşündüğü bir ulusa saldırmasıysa, aynı derecede haklılık içermiyor."

New York Times’ın yorumunda özetle bu görüşler yer alıyordu. Los Angeles Times gazetesi ise aynı konudaki yorumunda Beyaz Saray’ın tavrını tutarsız bulduğunu kaydediyor ve şu ağır eleştirileri yöneltiyor:

"Bush Yönetimi, Irak’taki prestijini tamamen kaybetmek üzere. Son zamanlarda Irak’ta daha fazla Amerikan askerine ihtiyaç duyulduğu açıklamaları ve hala bulunamayan kitle imha silahları, Yönetim’in yanlış yolda olduğunu, ya da bile bile halkı aldatmaya çalıştığını gösteriyor."

Los Angeles Times Beyaz Saray’ı eleştiren görüşlerini bu şekilde aktarıyor okuyucularına... İran’da ikinci bir tesiste zenginleştirilmiş uranyum izine rastlanması, bu ülkeye yönelik baskıları daha da artıracağa benziyor. Bununla birlikte Christian Science Monitor gazetesi, bu ülkeye askeri bir operasyon düzenlenmesine karşı çıkıyor:

"Batılı ülkeler, İran’ı ikna etmek için yaptırım ve teşvikleri kullanabilir. Nitekim Fransa, İngiltere ve Almanya bu amaçla İran’a daha güvenli nükleer santral yapımı için yardım etmeyi önerdi. Ancak İran’a askeri bir operasyon olasılığının halen gündemde olması gerginlik yaratıyor. Avrupa ülkeleri ve Amerika, İran’ı ikna etmek için savaş dışında her yola başvurmalı.

Christian Science Monitor bunları yazarken, Washington Post gazetesiyse, Başkan Bush ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bu hafta gerçekleşecek zirveye dikkat çekiyor. Gazete, Putin’in, Amerika’nın Irak’taki savaşını, sürekli Çeçenistan’daki operasyonla karşılaştırmasının altını çiziyor:

"Çeçenistan’da demokratik seçimle göreve gelen bir hükümet, Rus birlikleri tarafından görevden alınmış, on binlerce sivil öldürülmüş, çok sayıda insan mülteci olmaya zorlanmış ve pek çok kent tamamen yıkılmış durumda. Putin, Stalinist yöntemleri kullanarak kendi adamlarını Çeçenistan’da iktidara getirmeye uğraşıyor. Eğer Putin, Başkan Bush’un sırf Irak’ta destek almak uğruna, Çeçenistan konusunu gündeme getirmeyeceğini sanıyorsa, yanılıyor. Bir diktatörlüğün demokratik bir rejimle değiştirilmesi, ve bir ulusun kendini yönetme hakkından, güç ve hile yoluyla mahrum bırakılması arasında çok fark var."

XS
SM
MD
LG