Erişilebilirlik

Gül BM Genel Kurulu'nda Bugün Konuşuyor - 2003-09-26


Birleşmiş Milletler (BM) 58(inci Genel Kuruluna Türkiye adına bugün seslenecek olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, New York merkezli Dış Politika Forumu adlı kuruluşun düzenlediği Dünya Liderleri toplantısında yaptığı konuşmada terörizmle savaşta uluslararası dayanışmanın önemini anlattı.

Amerika ile Türkiye arasında devam eden, Irak'ta oluşturulması planlanan BM barış gücü için asker katkısı görüşmeleri çerçevesinde Kuzey Irak'taki PKK üyelerinin teslim olmaları müzakeresine üstü kapalı atıflarla dolu olan konuşmasında Gül, güvenliği artırmak için çok şey söylendiğini ancak dünyanın hala bir yığın çatışma ile mücadele etmeye devam ettiğini kaydetti. Gül, "terörizme karşı savaş halen kazanılmış değildir, Ortadoğu'da barış halen başarılmış değildir, dünyanın çeşitli yerlerindeki çözümsüzlükler sürmektedir, kitle imha silahlarının üretimi ve kullanılma araçları kontrol altına alınamamıştır, aşırılık halen insanların akıllarından ve arzularından ayıklanmış değildir, bütün bu konular ancak uluslararası dayanışma içinde çözümlenebilecek olan ve halen çözüm bekleyen konulardır." dedi. Bakan, BM'in, diğer kuruluşlarla birlikte bu konularda bir işbirliğinin geliştirilmesinde anahtar kuruluşların başında geldiğini söyledi.

Türkiye'nin, BM'in yanısıra NATO'ya bağlılığını vurgulayan Gül, Türkiye'nin NATO'nun demokratik değerlerini paylaştığını, NATO içinde aktif rol aldığını ve her tartışmanın örgütü güçlendirdiği görüşünde olduğunu belirtti. Halen devam eden güvenlik tartışmasının da günün birinde NATO'nun daha güçlü bir yapı kazanmasına yarayacağından emin olduğunu belirten Gül, NATO'nun önemini yitirdiği yolunda Amerikan'da egemen olan anlayışı sorguladı.

"Hatırlarsanız, 11 Eylül akabinde daha terörizme karşı hiç bir şey geliştirilmemişken Transatlantik topluluğu ilk iş olarak NATO'ya koştu" diyen Gül, NATO'nun ve bu çerçevede Türkiye'nin Afganistan'da aldığı rolü vurguladı.

Avrupa Birliği'nin Amerika'ya karşı bir muhalefet olarak görülmemesi gerektiğini, işbirliğinin güçlendirilmesi için her fırsatın değerlendirmesinin yararını ve 2004 yılındaki Istanbul NATO zirvesinin sloganının, "daha güçlü bir NATO, daha güçlü bir Avrupa Birliği işbirliği" olacağını kaydeden Gül,Türkiye'nin NATO zirvesinin yanısıra İslam Konferansı zirvesini de misafir edeceğini belirtti ve "Türkiye doğu-batı arasında bir köprü olmaktan öteye geçmiş, bir birleşim noktası haline gelmiştir" dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun Dışişlerinden Sorumlu Üyesi Chris Patten'dan yaptığı alıntı ile hükümetinin Türkiye'de demokratik reformları canlandırdığını, böylelikle ılımlı islamı temsilen bütün müslüman dünyasına örnek olduğunu söyleyen Gül, Türkiye ve Amerika arasında işbirliğiyle, transatlantik güvenlik ve işbirliğinin teşvik edileceğini, terörizme karşı ortak savaşılacağını, Arap-İsrail çatışmasında çözüm için çaba harcanacağını, Ortadoğu'da istikrar ve ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesi için adımlar atılacağını, Avrupa ile Türkiye'nin birleşmesi için çalışılacağını, Kafkaslarda çatışmaların çözümünde işbirliğine devam edileceğini, Orta Asya'nın bağımsızlığı ve güvenliğinin güçlendirileceğini ve Balkanlarda istikrarın sürdürüleceğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG