Erişilebilirlik

24 Eylül 2003 - 2003-09-25


Başkan Bush’un 23 Eylül Salı günü Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşma, 24 Eylül tarihli Amerikan gazetelerinde geniş yankı buldu. Washington Post gazetesi, Başkan Bush, önemli bir fırsat kaçırmakla suçladı:

"Bush’un konuşması, geçen yılki konuşmasına oranla, kararlılık ve vizyondan yoksundu. Geçen yılki konuşmasının ardından Güvenlik Konseyi, ortak bir karar alarak, Irak’ı silahsızlanması için uyarmıştı. Ancak Bush, dünkü konuşmasında, Irak’ın Güvenlik Konseyi’nin desteği olmadan işgal edilmesini, yüzeysel bir şekilde savundu. Bu savaşa muhalif çok sayıda ülkeyi de görmezden geldi. Irak’taki kitle imha silahı arayışlarını bir cümleyle geçiştirdi, ve bu konuda geçen yıl sunduğu bilgilerden daha güncel bir bilgi vermedi. Daha da önemlisi, Bush’un, Irak’ın istikrara kavuşması ve yeni hükümetin kurulması çabalarına yönelik ekleyeceği hiçbir yeni bilgi yoktu. Başkan Bush, Amerika’nın tek başına üstlenemeyeceği kadar hayati bir dava için, uluslararası destek toplamayı amaçladıysa, şimdiden büyük bir fırsatı kaçırmış oldu."

Washington Times gazetesiyse Başkan Bush’a destek veriyor. Gazetenin yorumu şöyle:

"Başkan Bush, konuşmasında, Irak’ın yeniden yapılandırılması ve Ortadoğu’nun demokrasi ve istikrara kavuşturulması yönünde Washington’un giriştiği çabaları, sağlam bir şekilde ortaya koydu. Başkan, 11 Eylül saldırılarından bu yana, büyük bir kararlılıkla uyguladığı politikalarına yönelik, içeriden ve dışardan gelen eleştirilere, haklı olarak meydan vermedi. Bunun yerine, Amerika’nın Ortadoğu gibi tehlikeli ve hassas bir bölgede demokrasiyi teşvik etmeye çalıştığını ve teröre karşı savaşta ilerleme kaydedildiğini vurguladı. Bush, hiçbir şekilde, muhaliflerinin ona yakıştırdığı “kovboy tarzı” bir yaklaşım sergilemedi. Bunun yerine Birleşmiş Milletler’in Irak’taki çabalarını övdü."

New York Times gazetesi köşe yazarı William Safire ise Türkiye’nin Irak’a asker göndermesini değerlendiriyor. Safire, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le New York’ta yaptığı söyleşiye dayanan yazısında şöyle diyor:

"Irak savaşında bize destek olmayı reddeden ülkeler, şimdi yarım kalan işi tamamlamamıza yardım edecek mi? Bu sorunun yanıtı, Irak’ın tek demokratik komşusu olan Türkiye’ye bağlı. Türk hükümetinin, Amerika’ya destek verme karşılığında bir bedel biçmesi, hatalıydı. Ancak bu hatanın yarattığı rahatsızlık, giderilmek üzere. Abdullah Gül’e, ülkesinin Irak’a asker yollayıp yollamayacağını sordum. O da, Türkiye’de kamuoyu görüşünün değiştiğini ve Irak’ta istikrarın Türkiye’nin çıkarına olduğunu söyledi. Gül aynı zamanda, gelecek hafta toplanacak Türk parlamentosunun, yeni tezkereyi onaylayacağını umduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler’den çıkacak bir kararın önemli olduğunu kaydeden Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de Irak’a asker yollamaya destek verdiğini, sözlerine ekledi. Gerçek bir devlet adamı izlenimi veren Abdullah Gül, Irak’a yardımlarının askerle sınırlı kalmayacağını, bunun yanı sıra bu yardım paketinin, elektrik enerjisi, su arıtma uzmanı, doktor ve tıbbi ekipmanları da kapsadığını söyledi. Öte yandan Iraklıların, Türk askerine ne kadar destek vereceği konusu da önemli. rak Yönetim Konseyi başkanı Ahmed Çelebi, Türk askerine verilecek desteğin, gelecek askerin sayısına, nereye konuşlandırılacağına ve ne zaman bu ülkeden ayrılacağına bağlı olduğunu kaydetti. Çelebi aynı zamanda, Türk yetkililerin, rak’taki etnik ve dini toplulukların liderleriyle bir araya gelerek, onların görüşlerini almaya çalıştığını da sözlerine ekledi."

XS
SM
MD
LG