Erişilebilirlik

Bush: 'Almanya ile Ayrılıklarımız Sona Erdi' - 2003-09-24


Başkan Bush, Amerika ile Almanya arasındaki ayrılıkların sona erdiğini söyledi. İki ülke arasında, Amerika’nın Irak’ta giriştiği savaş nedeniyle derin anlaşmazlık çıkmıştı.

New York’ta, Alman Başbakanı Gerhard Schroeder’le, 16 aydır ilk görüşmesini yapan Başkan Bush, “aramızdaki ayrılık geride kaldı,” diye konuştu. Başbakan Schroeder de iki ülkenin, aradaki ayrılığı gidermek için işbirliği yapacağını söyledi. Alman lider, gerek Amerika’nın gerekse Almanya’nın istikrarlı ve demokratik bir Irak istediğini hatırlattı.

Schroeder’in, Irak’a Alman askerleri göndermeyi kesin bir dille reddettiği ancak Irak polisi ve güvenlik personelini Almanya’da eğitmeyi önerdiği bildirildi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bugün konuşacak olan Başbakan Schroeder’in, Irak’ın yeniden imarı konusunda Birleşmiş Milletler’in daha büyük rol oynamasını isteyeceği sanılıyor.

Başkan Bush, Salı günü Genel Kurul’da konuşurken örgüt üyelerini, eski ayrılıkları bir kenara bırakıp Irak’ta işbirliği yapmaya çağırmıştı.

Bu arada Amerika’nın Irak politikasına karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Almanya Başbakanı Schroeder ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, New York’ta biraraya gelecek.

Başkan Bush ise Hindistan, Pakistan, Gana ve Mozambik liderleriyle görüşecek.

XS
SM
MD
LG