Erişilebilirlik

Gül: 'Irak'a İşgalin Kısaltılması İçin Gideriz' - 2003-09-23


Bugün öğleden sonra toplanacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun yıllık açılış toplantısına katılmak için New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün yoğun diplomasi trafiği Pazartesi günü de devam etti.

Gül, ilk ikili resmi görüşmesini Irak Geçici Yönetim Konseyi Başkanı Ahmed Çelebi, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve Konsey üyesi Adnan Paçacı ile yaptı.

Görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, Türk ve Irak halkları arasındaki dostluğun zedelenmemesi gerektiğinin altını çizerek, “Türkiye’nin Irak’a ancak işgalin kısaltılmasına yardımcı olacaksa gideceğini” vurguladı.

Gül, Türkiye’nin Irak’a bir polis kuvveti olarak değil, ancak büyük bir siyasi vizyonun parçası olarak gidebileceğini söyledi: "Irak'ı Iraklıların yönetmesini istediğimizi söyledim. Bölgeye istikrarın gelmesi, Irak'ta demokratik bir yönetim kurulması, Türkiye'nin çıkarınadır".

Ahmet Çelebi ile Hoşyar Zebari de, ısrarla “Irak’ın güvenliğinin ancak Iraklılar tarafından sağlanabileceğini” ifade ettiler ve Iraklıların yabancı güçlerin gelmesini değil, gelmiş olanların gitmesini istediklerini belirtiler.

Öğle yemeğinde Tom Brokov, Ted Koppel, Wlliam Safir ve Peter Jenings gibi Amerikan medyasının önde gelen isimleriyle bir araya gelen Abdullah Gül akşam saatlerinde de ünlü işadamı George Soros ile buluştu.

Toplantıdan önce basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Soros, Türkiye’nin Avrupa Birliğine yakınlaşmasını olumlu gördüğünü belirttirek, kendisinin ikilli görüşmeyi tanışmak amacıyla istediğini söyedi. Soros ayrıca, AKP hükümetinin politikalarını iyi bulduğunu ve Türkiye’de yatırım yapmaya devam edeceğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Salı günü yine yoğun bir diplomasi trafiği var.

Genel Kurul'un yeni dönem çalışmaları Türkiye saatiyle 17:00’de BM Genel Sekreteri Kofi Annan’nın açılış konuşmasıyla başlayacak. Ardından ABD Başkanı George W. Bush kürsüye gelecek.

Abdullah Gül, bugün sırasıyla İsrail, Yugoslavya, Güney Kore ve Tunus'un Dışişleri Bakanlarıyla biraraya gelecek.

Gül, günün en son toplantısını Arap Ligi Sekteriyle yaptıktan sonra ABD Başkanı Bush’un vereceği resepsiyona katılacak.

XS
SM
MD
LG