Erişilebilirlik

Irak'taki ABD Karargahına Türk Subayları - 2003-09-22


Irak’ın kuzeyinde görev yapan Türk ve ABD askeri birlikleri arasında koordinasyonu sağlamak üzere bir Türk irtibat timi, Bağdat’taki yüksek ABD karargahına gönderildi.

Türk Genelkurmay Başkanlığı, Irak'ın başkenti Bağdat'taki ABD karargahına dört kişilik bir irtibat timi gönderdiğini açıkladı.

İki subay ve iki astsubaydan oluşan timin görevinin iki ülke askeri birliklerinin faaliyetlerinde ihtiyaç duyulabilecek koordinasyonu sağlamak olduğu açıklandı.

Genelkurmay Başkanlığı Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Basın Bilgi Merkezi’nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklama şöyle:

“Türk ve ABD yetkilileri, Irak’ın kuzeyinde görev yapan müttefik iki ülke askeri birliklerinin faaliyetlerinde ihtiyaç duyulabilecek koordinasyonu sağlamak maksadıyla; Bağdat’ta konuşlu ve halen Irak’ta görev yapan en yüksek ABD karargahına; 2 subay, 2 astsubaydan oluşan bir Türk irtibat timi gönderilmesi konusunda ortak görüş birliğine varmıştır,. Türk irtibat timi, gerekli tüm hazırlıklarını tamamlayarak 21 Eylül 2003 tarihinde görev bölgesine hareket etmiştir.”

Genelkurmay Başkanlığı’nda Irak’a asker gönderme konusundaki çalışmaların sürdüğü yönündeki haberler basına yansırken, hükümetten gelen açıklamalar da bu konudaki nihai kararın kısa bir süre içinde verileceğini gösteriyor.

Hafta sonunda Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın karar vermek için fazla bir zaman olmadığı yönündeki açıklamasından sonra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, "konunun ekim ayı ortasına kadar sonuca bağlanacağını tahmin ediyorum" dedi.

Ancak Gül, ortada bazı belirsizlikler bulunduğunu belirterek, Meclis’ten yeni bir tezkere istemeden önce bütün konuların netleşmesi gerektiğini vurguladı.

Abdullah Gül, ayrıca Amerika’nın PKK’ya karşı tavrının asker gönderme kararıyla bir ilgisi bulunmadığının altını çizerek, "Amerikalılar, terörle mücadeledeki inandırıcılıklarını kendileri zedeleyemezler. Terör listesine aldığınız örgütle, mecbursunuz mücadele edeceksiniz. Biz asker göndersek de, göndermesek de" diye konuştu.

XS
SM
MD
LG