Erişilebilirlik

18 Eylül 2003 - 2003-09-22


18 Eylül tarihli Amerikan gazeteleri, doğu kıyılarını etkileyen Isabel kasırgasına geniş yer ayırıyor. Başkan George Bush’un, Irak’ın 11 Eylül olaylarıyla bağlantısı olmadığı yolundaki açıklaması da, öncelikli haberler arasında. New York Times gazetesindeki bir başmakalede ise İsrail. Filistin Lideri Yaser Arafat’a yönelik sürgün kararından dolayı eleştiriliyor. Gazete şunları yazıyor:

"İsrail, Filistinlilerin yeni başbakan adayı Ahmed Kurey ile şansını ikinci kez deneyebilir. Kurey, Yaser Arafat’a karşı daha cesur olmayabilir. Ancak geçmişte, İsrail’le yürütülen barış görüşmelerinde önemli rol oynamıştı. Üstelik, şu anda Arafat’a verilen kitle desteği, anlık bir dayanışma duygusundan kaynaklanıyor. Arafat’ın gücünü yitirmesi için, İsrail’in muhalif Filistinlilere daha fazla destek vermesi gerekiyor. Bu tür bir destek, ancak İsrail’in işgal edilmiş topraklardan çekilmesiyle sağlanabilir. Öte yandan Bush Yönetimi’nin, hafta başında Suriye’nin Güvenlik Konseyi’ne sunduğu ve İsrail’in Arafat’a yönelik tehditlerini geri çekmesi konulu tasarıyı reddetmesi, yerinde bir karardı. Aslında Beyaz Saray, İsrail’e daha ciddi bir yaptırım uygulayabilir. Bu hafta İsrail’e verilen yardımların kısılması yönünde alınan karar, İsrail’in Batı Şeria ve Gazze’deki yerleşimlerin inşaatını durdurması yönünde doğru, ancak yetersiz bir adım oldu. İsrail kendi çıkarına yönelik bu süreci başlattığı zaman, Arafat’ı zayıflatmayı başarabilir."

İsrail-Filistin sorunu Washington Times gazetesinde de geniş yer buluyor. Ancak gazete, Filistinlilere daha fazla baskı yapılması görüşünü savunuyor:

"Amerika’nın Ortadoğu barış planının başarısızlığa uğramasının ardından, Bush Yönetimi, özellikle Suriye’de üslenen İslami Cihad ve Hamas gibi Filistinli terör örgütlerine yöneldi. Ancak Washington, aynı derecede önemli bir örgütün mali kaynaklarını kesmek için yeterli çaba sarfetmedi. Yaser Arafat’ın El Fetih örgütüne yakınlığıyla bilinen, El Aksa Şehitleri Tugayları adlı terör örgütü, geçtiğimiz yıllarda İsrail’de çok sayıda intihar saldırısı düzenledi. Üstelik bazı bulgular, El Aksa örgütüne yapılan mali yardımları, bizzat Arafat’ın kendisinin onayladığını gösteriyor. Dışişleri Bakanlığı’nın uluslararası terörist listesinde adı geçen bu örgüte karşı Washington, Arap ülkeleri başta olmak üzere, uluslararası işbirliği arayışında, son derece yavaş davranıyor. Ortadoğu’da gerçekten barış isteniyorsa, Bush yönetiminin, Arafat’ı bu terörist örgütü finanse edecek imkanlardan arındırması gerekiyor."

Amerika’nın batı yakasında yayınlanan Los Angeles Times gazetesiyse, Michael Keane adlı bir strateji uzmanının, Irak konusundaki görüşlerine yer veriyor. “Tarih tekerrürden ibarettir,” sözünü anımsatan Keane, şöyle diyor:

"Gerilla savaşının babası olarak tanınan, ünlü İngiliz casus Lawrence’in deneyimlerini okuyanlar, bugünkü Irak’ta Amerikan birliklerine yönelik, benzeri saldırılara şaşırmamalı. Lawrence, geliştirdiği gerilla taktikleriyle, Arap yarımadasını işgal altında tutan Türklere karşı büyük zaferler kazanmıştı. Ünlü İngiliz casus, gerilla taktiklerindeki başarısını, şu üç nedene bağlamıştı: İsyancıların erişilemeyecek noktalarda üslenmesi… İşgalci güçlerin bölgeyi etkisiz hale getirecek yeterli güce sahip olmaması… Ve, isyancıların yerel bölge halkıyla mümkünse iyi geçinmesi. Lawrence’in teorilerini bugünkü Irak’a uyguladığımızda durum, pek iç açıcı sayılmaz. Saddam Hüseyin yakalanamadığı gibi, yabancı savaşçıların Irak’a sızması da önlenemiyor. Öte yandan, Kosova’daki gibi bir nüfus-asker oranlaması yapıldığında, Amerika’nın Irak’ta bugünkü gibi 130 bin değil, yarım milyondan fazla asker bulundurması gerekiyor. Aynı şekilde, Iraklıların işgalden gittikçe artan memnuniyetsizliği de, gün geçtikçe daha fazla Iraklının isyancılara katılmasını teşvik ediyor."

XS
SM
MD
LG