Erişilebilirlik

Irak Ekonomisini Yabancı Şirketlere Açıyor - 2003-09-21


Irak’ın yeni ekonomi bakanı Kamil El Keylani, ekonomide reform yapmayı amaçlayan bir dizi önlem açıkladı.

Irak’da petrol dışındaki bütün sektörlerde yabancılara mülkiyet hakkı tanınıyor.

ABD tarafından oluşturulan Irak geçici yönetim konseyinde ekonomi bakanı olan El Keylani, yeni önlemlerle Irak’ta serbest ve açık pazar ekonomisi yaratılmış olacağını, büyümenin ve dünya ekonomisiyle bütünleşmenin gerçekleştirileceğini söyledi.

Yeni kurallara göre yabancılar Irak’ta kurulmuş şirketleri doğrudan satın alabilecek ya da Iraklılarla ortak girişim şeklinde şirket kurabilecek. Yabancı bankalar serbestçe iş yapabilecek ve Irak bankalarında hisse sahibi olabilecek. Irak Merkez Bankası’na ise tam bağımsızlık verilecek.

Yeni önlemlerle Irak’ta büyük ihtiyaç duyulan yabancı sermayenin ülkeye çekilmesi amaçlanıyor. Irak’ta, özellikle ülkenin yeniden imarı alanında büyük miktarda yabancı yatırıma ihtiyaç duyuluyor.

Irak’ta ekonomik reform kararları, dünyanın önde gelen sanayi ülkelerinden maliye bakanlarının Dubai’de başlayan toplantısıyla aynı zamanda açıklandı.

Dubai’de açıklama yapan ABD Maliye Bakanı John Snow, reformları memnunlukla karşıladığını ancak yabancı yatırımcıların Irak’taki güvenlik sorunları nedeniyle bir süre daha bu ülkeden uzak durabileceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG