Erişilebilirlik

BM Genel Kurulu Arafat İçin Toplanıyor - 2003-09-19


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, İsrail’in Yasser Arafat’a karşı oluşturduğu tehdidi görüşmek üzere, özel gündemle, bugün olağanüstü toplanıyor.

ABD Başkanı George W.Bush, dün, Arafat için “başarısız lider” nitelemesinde bulunmuş ve “yol haritası” adlı barış planını baltalamakla suçlamıştı.

Amerika’nın Sesi Birleşmiş Milletler muhabiri Peter Heinlein, geçtiğimiz hafta Amerika’nın Güvenlik Konseyi’nde veto ettiğine neredeyse tıpatıp benzer bir tasarının görüşüleceğini bildiriyor.

Genel Kurul, Arap ülkeleriyle bağlantısızlar hareketine üye ülkeler tarafından olağanüstü toplantıya çağrıldı. Amaç, Yasser Arafat’ı sınır dışı etmek isteyen İsrail’e karşı alınacak tavrı tartışmak.

Genel Kurul bugün biraraya geliyor.

Karar tasarısı, İsrail’e Arafat’ı sınır dışı etmemesi ya da güvenliğine karşı bir tehdit oluşturmaması için talepte bulunuyor.

Taslağın metni, birkaç gün önce Güvenlik Konseyi’nde Amerika tarafından veto edilenle, küçük farklılıklar dışında tamamen benziyor.

Genel Kurul sözcüsü Michele Montas, Sudan’ın Birleşmiş Milletler büyükelçisi tarafından iletilen, Devlet Başkanı Julian Hunte of St. Lucia’nın toplantı çağrısı mesajından bir bölüm okudu.

Güvenlik Konseyi’nin, bir daimi üyesinin veto hakkını kullanmasından ötürü, uluslar arası barış ve güvenliği sürdürme sorumluluğunu yerine getirememiş olduğundan; Genel Kurulu onuncu olağanüstü toplantısına çağırmaktan onur duyuyorum.

Amerika, İsrail’ı kınayan karar tasarısını veto ederek Arap dünyasını öfkelendirmişti. Güvenlik Konseyi’nin diğer 11 üyesi lehte oy kullanmış, Almanya ve İngiltere çekimser kalmıştı.

Güvenlik Konseyi’nin aksine, Genel Kurulun kararı sembolik önem taşıyor ve yaptırım içermiyor.

XS
SM
MD
LG