Erişilebilirlik

Türkiye'de Gözler MGK Toplantısında - 2003-09-18


Türkiye’nin Irak’a asker gönderme konusundaki kararı için bütün dikkatler yarın yapılacak olan Milli güvenlik Kurulu toplantısına çevrildi.

Toplantıda, Irak’a giden Türk heyetlerinin hazırladığı rapor ve Amerika’yla yürütülen pazarlıklarda gelinen son nokta masaya yatırılacak.

Ancak nihai kararın yarınki toplantıda değil, bu toplantıdaki görüşler çerçevesinde daha sonraki bir tarihte hükümet tarafından alınması bekleniyor.

Yarın yapılacak olan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı Irak’a asker gönderme konusunda büyük bir önem taşıyor, ancak gelinen noktada Türkiye’nin nihai kararını vermesinin gecikebileceğine dair bazı işaretler görülüyor.

Çok değil daha birkaç hafta önce kişisel olarak Irak’a asker gönderilmesini desteklediğini söyleyen Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın dün Hindistan Başbakanı Atal Behari Vajpayee’yle yaptığı görüşmeden sonra Birleşmiş Milletler’in başı çekmesi gerektiği yönündeki sözleri bunun örneklerinden birisi.

Erdoğan, 7 Eylül’de yaptığı açıklamada da, “bizim ısrarla Irak’a asker gönderme gayretimiz söz konusu değildir” diye konuşmuştu.

Irak’a asker gönderme konusundaki kararın ne zaman netleşeceği sorusu, hiç kuşkusuz Amerika’yla yürütülen pazarlıklarda alınacak sonuçla doğrudan bağlantılı. İşte tam da bu noktada, Amerika’nın Kuzey Irak’taki PKK-Kadek varlığına yönelik tavrı önem kazanıyor.

Türkiye, Başbakan Erdoğan’ın Amerikan Büyükelçisi Eric Edelman’a da ilettiği gibi söz değil, eylem bekliyor. Ancak Türk askerinin nerede ve hangi koşullarda görev yapacağı da büyük önem taşıyor.

Bu konuda, bir yandan Hindistan, Pakistan ve Azerbaycan gibi ülkelerle temasları sürdüren Ankara, bir yandan da Irak halkı tarafından işgalci olarak değil yardımcı olarak algılanmasını sağlayacak önlemler üzerinde duruyor.

Irak’taki farklı grupların Türk askerine yönelik olumsuz açıklamalarıysa Türkiye’yi rahatsız ediyor.

İşte yarın yapılacak olan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında da bütün bu konular masaya yatırılacak.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Ağustos ayında Irak’a giden Türk heyetinin stratejik tespit ve öneriler içeren bir rapor hazırladığını söyledi.

Türk basınına yansıyan haberlere göre, yarınki toplantıda ele alınması beklenen raporda, Türk askerinin görev yeri ve süresi konusunda da çeşitli alternatifler sıralanıyor.

Arap ve Şii aşiretlerin Türk askerine sıcak baktığı vurgulanan raporda, Iraklı Kürtleri rahatsız edecek bir öneri de yer alıyor: "Türk askeri lojistik desteğini kendisi sağlasın ve geçiş için başka ülke toprağını kullanmasın."

Ancak yarınki toplantıda Milli Güvenlik Kurulu’ndan olumlu ya da olumsuz bir bildiri çıkması beklenmiyor.

AKP Genel Başkan yardımcısı Murat Mercan, MGK’da risklerin ve Türkiye’nin çıkarlarının değerlendirileceğini ancak kararın Hükümet tarafından verileceğini söyledi.

Türkiye’nin Irak’a asker göndermesi konusunda ilginç bir açıklama da Irak savaşına karşı çıkan ve Amerika’nın Birleşmiş Milletler’e sunduğu son karar tasarısına da muhalefet eden Almanya’dan geldi.

Almanya Federal Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Volker Rühe, Batman’da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bölge istikrarı için Irak’a asker göndermesi gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG