Erişilebilirlik

ABD-Pakistan Silah Görüşmeleri Başlıyor - 2003-09-16


Pakistan ve Amerika bu hafta silah satışları konusunda yeniden görüşmelere başlıyor. Görüşmelerde, Washington’un, terörle mücadelede en önemli müttefiklerinden biri olarak gördüğü Pakistan’a silah satışları konusunda uyguladığı katı kuralları bu kez biraz gevşetmesi bekleniyor.

Pakistan, görüşmeler sonrasında Amerika’dan alacağı yeni teçhizatla hava kuvvetlerini modernize etmeyi umuyor. Böylelikle İslamabad, Hindistan’a karşı askeri gücünü biraz daha dengeye oturtmuş olacak. Pakistan ordusu, 1980’li yıllarda, Amerika’dan F-16 savaş uçakları alıyordu. Ancak, nükleer silah programlarından vazgeçmeyen İslamabad’ı cezalandırmak isteyen Washington yönetimi, 1990’lardan itibaren ambargo uygulamaya başladı. Ambargo nedeniyle Pakistan, Amerika’dan yeni uçak satın alamadığı gibi daha önce hava kuvvetlerine kattığı F-16’ların yedek parçalarını da bulamaz oldu.

Pakistanlı siyasi gözlemci Ayaz Âmir, hava kuvvetlerinin şu anda eskiyen bir uçak filosuyla karşı karşıya olduğunu söylüyor:"Uzun yıllardır hava kuvvetlerine tek bir uçak alımı yapılamadı. Çin uçakları ve diğer tipteki uçaklarla idare ediliyor."

1990’larda nükleer programları için Pakistan’ı cezalandıran Amerika’nın 11 Eylül saldırıları sonrasında ise bu ülkeye bakışı değişti; Washington, İslamabad’ı terörle mücadelede en önemli müttefiklerinden biri olarak görmeye başladı.

Haziran ayında Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’le görüşen Başkan Bush, İslamabad’a 1,5 milyar Dolar’lık askeri yardım vaadinde bulundu. Üst düzey Pakistanlı bir yetkili Amerika’nın Sesi Radyosu’na yaptığı açıklamalarda Washington’un Pakistan’a şimdiden F-16 savaş uçaklarının yedek parçalarını satmaya başladığını bildirdi. Ancak bu hafta yapılacak ikili görüşmelerde bir dizi Amerikan yapımı askeri teçhizatın satışı da ele alınacak.

Her ne kadar Başkan Bush, Pakistan’a yeni F-16 savaş uçaklarının satılmayacağını söylese de, bu konuda yayınlanan bazı haberlerde Washington’un Pakistan’ın elindeki mevcut uçakları modernize etmeyi kabul edeceği iddia ediliyor.

Siyazi gözlemci Ayaz Âmir ise, Pakistan’ın iki günlük görüşmeler sonrasında önemli miktarda silah alımı yapmayı umduğunu ancak Amerika’nın Hindistan’la ilişkilerini gerginleştirmemek için bu konuda temkinli davranacağını söylüyor: "Amerikalılar, görüşmelerin sadece yedek parça alımıyla sınırlı kalmasını umuyor. Pakistanlılar ise çok daha kapsamlı bir anlaşma istiyor."

Pakistan’ın şu sıralarda askeri açıdan en büyük kaygısı, Hindistan’ın İsrail’den erken uyarı sistemi alma planları... Pakistan’ın Washington’daki toplantılarda bu konuyu gündeme getirerek Amerika’dan AWACS erken uyarı uçakları satmasını istemesi bekleniyor. Ancak birçok gözlemci, Washington’un buna kesinlikle sıcak bakmayacağını kaydediyor.

XS
SM
MD
LG