Erişilebilirlik

Pakistan'dan 11 Eylül ve El Kaide Savunması - 2003-09-16


Pakistan, istihbarat örgütünün 11 Eylül 2001 saldırıları sırasında El-Kaide’ye yardım sağladığı yolundaki iddiayı reddetti. İ

İslamabad hükümeti, Amerikan Savunma bakanlığının bir istihabarat raporundaki suçlamaların yanlış ve saptırılmış olduğunu açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı İstihbarat Dairesi'nin geçenlerde kamuoyuna yeni açıklanan bir gizli raporuna göre, Pakistan, Afganistan’daki Taleban yönetiminden El-Kaide’ye güvenli barınak sağlamasını istedi.

Adı açıklanmayan bir Afganlının verdiği bilgilere dayandırılan 2 Ekim 2001 tarihli raporda başlamak üzere olan Amerikan askeri harekatında izlenecek ortak strateji ele alınıyor.

Rapor, bütün Pakistan gazetelerine manşet olurken Dışişleri bakanlığı haberi hemen yalanladı.

Bakanlık Sözcüsü Mesut Han, El-Kaide ile Pakistan arasında 2001 yılında bağlantı kurulduğu haberinin doğruluğuna Amerikan hükümetinin bile kuşku ile baktığını söyledi:

"Raporun güvenilir hiçbir yarı olmadığı kanısındayim... Çünkü raporun kendisi doğrulanmamış, ham bilgilere dayandığını itiraf ediyor."

Bakanlık sözcüsü, Amerikan hükümetinin raporda ileri sürülen suçlamalardan Pakistan’a hiç sözetmediğini de vurguladı.

Afgan mücahitlerinin Sovyet işgaline karşı verdiği savaş sırasında pakistan İstihbarat Örgütünün başkanı olan emekli General Hamid Gül, Amerika’ya istihbarat sağlayan bölgedeki kaynakların bazılarının sağlam olmadığını söylüyor:

"Buna doğru istihbarat denemez. Yalan istihbarat denir. Ayrıca Amerikan istihbaratı, öyle anlaşılıyor ki, son derece hatalı ve bozuk bilgilere dayanıyormuş."

Gül, Sovyetlere karşı mücadele sırasında Pakistan istihbarat servisinin yanlızca Afgan mücahitlerle çalıştığını, El-Kaide ve Osama Bin Ladin gibi kişi ve yabancı savaşçılarla bağlantı kurmadığını söylüyor.

"Usama Bin Ladin’le bağlantımız olmadı. Ben ya da benim örgütüme bağlı hiç kimse Ladin’le görüşmedi ve ilişki geliştirmedi."

Pakistan, buna karşın 2001 yılına kadar Taleban rejimiyle güçlü bir ilişki içindeydi. Ancak 11 Eylül saldırısından sonra, Taleban rejiminin El-Kaide liderini ABD'ye teslim etmeyi reddetmesinden sonra, Pakistan ilişkiyi kesti.. Ve ABD'nin Taleban rejimine karşı açtığı savaşı destekledi.

XS
SM
MD
LG