Erişilebilirlik

'Küresel Bir Ticaret Anlaşması İmzalanabilir' - 2003-09-15


Meksika’daki Dünya Ticaret Örgütü görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasına rağmen ABD hala küresel bir ticaret anlaşması imzalanabileceğini umuyor.

ABD Dış Ticaret Temsilcisi Robert Zoellick, Cancun toplantılarının, uzlaşma sağlamak için laf değil iş üretmek gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi. Temsilci, ABD'nin doğrudan görüşmeler yoluyla ve Dünya Ticaret Örgütü kanalıyla serbest ticaret imzalama girişimlerine devam edeceğini de bildirdi.

Dünya Ticaret Örgütü üyeleri başta tarım teşvikleri olmak üzere bir dizi konuda anlaşma sağlayamadı. Brezilya, Hindistan ve Çin liderliğindeki 21 ülke Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerine tarım teşviklerine son vermeleri için baskı yapıyordu.

Amerika ve Avrupalı yetkililer, bu konuda uzlaşmaya hazır olduklarını ancak bunun karşılığında yoksul ülkelerin de pazarlarını yabancı ürünlere açması gerektiğini söylüyor.

Görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması bu yıl sonunda küresel bir ticaret anlaşması için çerçeve oluşturulması olasılığını azalttı.

Dünya Ticaret Örgütü’nün varlığına karşı çıkan bazı çevreler görüşmelerin kesilmesini memnunlukla karşıladı. Ancak Örgütün Genel Sekreteri Supachai Panitchpakti anlaşmaya varma çabasının durmayacağını söyledi:

"Burada belki daha iyi sonuç alabilirdik. Ama ben yine de umutsuz değilim. Çalışma programımızın çok karmaşık bir iş olduğu gerçeğini kabul etmek gerekir."

Genel Sekreter süreci yeniden rayına oturtacak görüşmelerin yıl sonundan önce Cenevre’de yapılacağını da hatırlattı.

XS
SM
MD
LG